Carburanții s-au ieftinit: litrului de benzină a coborât sub 6 lei

0
506

Sărbătorile au venit cu surprize pentru șoferi. Carburanții s-au ieftinit din nou în ultimele zile, mai ales benzina, care a scăzut sub 6 lei litrul la multe stații de alimentare.

Pe șoseaua Virtuții, în sectorul 6 al Capitalei, la unele benzinării monitorizate de jurnaliștii TVR, benzina standard se vinde cu mai puțin de 6 lei pe litru.

Și prețul motorinei a scăzut destul de mult – se apropie de pragul de 7 lei pe litru.

La benzinăriile din zonă, carburanții s-au ieftinit semnificativ de la începutul acestei luni. Spre exemplu, benzina standard s-a ieftinit cu 96 de bani pe litru, iar motorina cu un leu și 3 bani.

Și în țară prețurile au scăzut. Benzina s-a ieftinit, în medie, cu 75 de bani pe litru de la începutul acestei luni, iar în ceea ce privește motorina, prețurile sunt mai mici cu 93 de bani pe litru.

Toate aceste scăderi ale prețurilor la pompă vin în contextul în care și cotația barilului de petrol a scăzut destul de mult de la începutul acestei luni. La mijlocul lui decembrie, a ajuns undeva sub 80 de dolari pe baril, cea mai scăzută cotație de la începutul acestui an.

Prețurile includ și o compensație de 50 de bani pe litru, acordată de guvernanți și de companiile de petrol. Compensația se acordă însă doar până la data de 1 ianuarie. Guvernanții nu au luat încă o hotărâre dacă vor prelungi măsura și după acest termen. O decizie urmează să fie luată în ultima ședință de guvern din acest an. Unii economiști se așteaptă ca autoritățile să nu prelungească această măsură de protecție a populației.

Leave a reply