Carantina nu ajunge, vânaţi coronavirusul! OMS vede “stabilizarea” epidemiei în Spania şi Italia, dar cere măsuri şi mai agresive

0
1173

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) apreciază o „stabilizare” a epidemiei de coronavirus în Spania și Italia și „se așteaptă” ca ambele țări să fie în „vârful curbei”, dar solicită o „presiune şi mai mare” până când cazurile încep să scadă puternic.

“Sperăm că Italia și Spania sunt în vârful curbei? Da. Dar întrebarea este cum să continuăm să ducem şi mai în jos impactul coronavirus. Scăderea numărului de cazuri necesită şi mai mare insistenţă cu măsuri de sănătate publică“, a spus directorul Departamentul de Urgență al OMS, Dr. Mike Ryan (alăturat), la o conferință de presă la Geneva, Elveția.

Ryan a adăugat că „dacă comparăm Italia și Spania cu ceea ce s-a întâmplat în China, principala diferență este că în Wuhan nu numai că au izolat oamenii, dar au continuat să caute cazuri”, a declarat acest purtător de cuvânt al organizației pentru sănătate a Națiunilor Unite.

Practic, conducerea OMS cere celor mai afectate ţări din UE să “vâneze” virusul periculos prin testare masivă a populaţiei, ceea ce au reuşit Coreea de Sud şi Germania.

Numărul de infectaţi se apropie de 100.000

Conform datelor publicate luni de Ministerul Sănătății spaniol, numărul celor infectați se ridică la 85.195 și este deja a treia țară din lume în numeroase cazuri, învingând China.

În plus, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 849 de decese cauzate de coronavirus (faţă de 819 în ziua precedentă), ceea ce a adus numărul de persoane care au murit de la primul caz în Spania la 8.189.

Numărul de cazuri de persoane infectate a ajuns la 94.417, aproximativ 10% mai mult decât în ziua precedentă (luni, creşterea de cazuri de a fost mai mică, de 8%).

Pe lângă aceste cifre dureroase, există şi o veste bună: numărul celor vindecaţia complet de coronavirus a crescut spectaculos până la 19.259 de pacienţi care au învins boala.

Totuşi, în unităţile de terapie intensivă (UCI) rămân internaţi 5.607 de bolnavi.

Italia a depăşit pragul de 100.000 de infectaţi

Italia a înregistrat o scădere accentuată a numărului de noi cazuri de contagiune prin coronavirus, precum și o cifră record la numărul de pacienți recuperați de la declararea pandemiei, deși au mai apărut alte 812 decese în ultima zi.

Conform datelor oferite de șeful Protecției Civile, Angelo Borrelli, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 1.648 de cazuri noi, ceea ce a ridicat cifra totală la 101.739, depășind astfel pragul de 100.000.

În ceea ce privește numărul morților, acesta este în conformitate cu cel înregistrat în ultimele zile și aduce totalul victimelor la 11.591. Borrelli a subliniat că 1.590 de persoane au fost externate după ce au depășit boala, ceea ce reprezintă o cifră record de când a fost declarat focarul în țară, totalul ajungând la 14.620 de pacienți care au fost vindecați.

La rândul său, guvernul italian continuă să încerce să mobilizeze toate forţele în lupta împotriva coronavirusului și a anunțat că va prelungi decretul care îi obligă pe italieni să se limiteze deplasările până cel puțin la sfârșitul sărbătorilor de Paște.

OMS a insistat atât în ​​Spania, cât și în Italia că izolarea populaţiei prin carantină le oferă timpul pe care „trebuie să-l folosească pentru a continua să caute în mod agresiv cazuri de coronavirus”, izolând contactele și tratând persoanele infectate. Aceasta este „este calea de a coborî curba”, a spus şi epidemiologa Maria Van Kerkhove.

Leave a reply