sâmbătă, iulie 13

Carantină dură, virus controlat. Cea mai mică rată de infectare şi de decese de când a explodat pandemia în Spania

0
973

Rata de răspândire a coronavirusului este în scădere. Datele publicate în această dimineață de Ministerul Sănătății indică faptul că joi au fost înregistrate 6.740 de noi infecții și 367 de decese (datele sunt prezentate a doua zi). Ambele cifre sunt printre cele mai scăzute de la declararea stării de alarmă.

Datele de deces au scăzut la nivelurile din urmă cu o lună, când epidemia era abia la început, de pildă merită luat în calcul la raportul din 21 martie (când au fost înregistrate 324 de decese, cu 41 mai mult decât azi).

Creşterea de cazuri noi este de numai 1,4%, cea mai scăzută de când a fost declarată cea mai dură carantină din lume (în Spania, nu ai voie să ieşi din casă decât singur şi numai la cumpărături sau pentru situaţii de urgenţă).

De asemenea, există 14 regiuni autonome în care numărul de pacienţi vindecaţi l-a depăşit pe cel al noilor infectaţi.

Totuşi, continuă să crească per ansamblu numărul celor depistaţi pozitiv şi explicaţia e una clară: de vorba de efectul deciziei luate de Guvernul de la Madrid ca şi firmele care nu desfăşoară activităţi esenţiale (sănătate, energie, comunicaţii, comerţ alimentar) să-şi poată relua activitatea după Paştele catolic. 

Decizia a produs mai mult contact social, ceea ce a dus la transmiterea coronavirusului pe scară mai largă.

Din totalul cazurilor noi de infectare, 17.000 au fost diagnosticați folosind teste serologice, mai rapide și mai ieftine, deși mai puțin exacte decât PCR. Pozitivii prin această ultimă analiză au crescut cu 6%, ceea ce indică faptul că numărul acestora se răspândește.

Dacă s-ar lua doar numărul de persoane care s-au testat pozitiv folosind acest ultim test, care a fost modul de investigare până acum două săptămâni, ar exista mai multe cazuri de vindecaţi (3.105) decât noi pozitivi, un indicator al îmbunătățirii situației.

Fernando Simón, directorul Centrului de coordonare a alertelor și a situațiilor de urgență în domeniul sănătății, a rezumat situația: „Datele sunt bune”.

Dacă se urmărește evoluția deceselor, care este o serie mai fiabilă, se observă că au fost opt comunități cu mai puțin de 10 decese: Asturias, Insulele Baleare, Cantabria, Extremadura, Galiţia, Murcia, Navarra și La Rioja.

Creșterea numărului total de decese, cu 1,66%, este cea mai mică de când a început starea de alarmă.

Fără a ține cont de Madrid, care nu oferă datele acumulate, spitalizările au crescut cu 1,31%. În Murcia, Navarra, Galiţia și Castilla-La Mancha au fost sub 0,5%. Extremadura și Catalunya, pe de altă parte, au înregistrat peste 2%.

În ceea ce privește ocuparea unităților de terapie intensivă (UCI), aceasta a crescut cu 1,67% (Galiţia și Madrid nu sunt incluse, care nu sunt defalcate). Aceste două date, după cum și-a amintit Simon, vin să reflecte situația pandemiei de acum două sau trei săptămâni, deoarece este timpul mediu care se calculează din momentul în care o persoană se infectează până când trebuie să fie internată la Urgenţă.

Impresionant este numărul total al persoanelor vindecate complet de coronavirus: 92.355.

Prezentăm mai jos situaţia în lume şi în ţările cele mai afectate (Sursa: El Pais)

Leave a reply