Când va înțelege Europa ce rău imens fac știrile false?

2
1017

Guvernele lumii occidentale încep să conștientizeze că marele pericol nu este direct războiul, ci efectele devastatoare pe care le au deja știrile false (fake news), care uneori pot fi chiar mai grave decât cauzele reale ale crizei.

Exemplul asaltului asupra benzinăriilor, plecat de la un simplu zvon pe seama scumpirilor aruncat pe rețelele de socializare, este cel mai recent în memoria opiniei publice din România.

Dar există deja un efect continuu al fenomenului ”fake news” care se așterne treptat peste societate, pe măsură ce greutățile inevitabile provocate de război se simt în viața omului de rând.

La o simplă citire pe Facebook, poți descoperi prea multe mesaje care dau vina pe Ucraina, NATO, UE ori SUA pentru războiul declanșat nu de ele, ci de Rusia.

”Dacă Zelensky ar fi renunțat la regiunile din estul țării, azi nu mai aveam război, nici scumpiri”, sună unul dintre mesajele cele mai vehiculate pe internet.

Și în țări dezvoltate din vest știrile false și realitatea paralelă încep să creeze mari probleme de stabilitate. Franța e dovada că și occidentalii cad pradă atacului fake news: Marine Le Pen, apropiată de Vladimir Putin, a intrat în turul 2 al alegerilor prezidențiale.

Englezii, primii care au trecut la acțiune

Marea Britanie a înțeles încă din timpul pandemiei că, în lipsa unui plan puternic și bine finanțat, știrile false pot distruge civilizația europeană și modelul democratic occidental.

Astfel, Ministerul de Externe britanic anunța anul trecut o nouă alocare de 8 milioane de lire sterline (9,2 milioane de euro) pentru serviciul internațional al rețelei BBC pentru combaterea „dezinformarii dăunătoare” în lume.

Dominic Raab și premierul britanic Boris Johnson

Din 2016, Ministerul de Externe a dedicat 378 de milioane de lire sterline (434,5 milioane de euro) pentru promovarea înființării BBC în alte țări, perioadă în care audiența canalelor sale internaționale a crescut cu 40%, în special în India și Africa.

„Într-o lume în care statele și grupurile criminale manipulează știrile pentru a-i exploata pe alții, este vital să protejăm jurnalismul independent și obiectiv”, a spus ministrul de externe Dominic Raab.

Șeful diplomației britanice a subliniat că fondurile suplimentare vor permite serviciului extern al BBC „să ajungă la mult mai mulți oameni din întreaga lume” și „să-i contracareze pe cei care denaturează adevărul pentru a înșela populația”.

Printre dezinformarea de combătut, guvernul britanic evidenția „scepticismul față de vaccinuri” și „știrile false despre pandemia de coronavirus”.

„În unele cazuri, există instituții de presă care dau vina pe Statele Unite în timpul primei ore pentru că au creat artificial pandemia și au profitat economic de pe urma acesteia”, sublinia Foreign Office.

Directorul general al BBC, Tim Davie, a salutat, la rândul său, noile fonduri și a spus că „nu a fost niciodată mai necesar rolul pozitiv al serviciului mondial BBC în oferirea de știri imparțiale, care generează încredere”, a relatat agenția EFE.

CITEȘTE ȘI:

Andrei Caramitru atrage atenția asupra “zonelor de infiltrare putinistă în România”

Fake news golănesc la RTV: au inventat o explozie apocaliptică la Spitalul Universitar! Chirieac a pus și el umărul

Fără AUR fals! Marea Britanie înăsprește legile anti-fake news și ajută jurnalismul onest. Giganții internetului, în corzi

Leave a reply