duminică, iulie 21

Canada, pământ românesc. Invazia celor care solicită azil politic

10
3185
Din 1 decembrie 2017, a intrat în vigoare acordul de liberă circulație între România și Canada. Practic, niciun cetățean român nu mai are nevoie de viză pentru a călători în Țara Arțarului ca turist. Acordul prevede că românii nerezidenți pot sta maximum 6 luni în Canada, dar fără drept de muncă.
Totuși, portițe pentru munca la negru apar mereu, deși Canada este foarte strică din acest punct de vedere în comparație cu SUA sau cu UE.
Totuşi, au apărut primele semne negative ale acestui acord (altfel logic având în vedere că România şi Bulgaria erau singurele din UE obligate la viză pentru propriii cetăţeni). Un mare număr de români (în general de etnie rromă) au aterizat în Canada, graţie liberei circulaţii, şi unii dintre ei au cerut imediat azil politic. Potrivit legii canadiene, statul e obligat să le asigure casă şi masă un an şi jumătate celor care cer azil politic. Comunitatea românească din Ţara Arţarului este pur şi simplu devastată de aceste cazuri ce afectează imaginea românilor, una foarte bună până acum.

Revolta românilor anti-vize

Comunități întregi de români din America s-au revoltat față de eliminarea vizelor, din cauza iminentei descinderi a grupurilor de infractori sau cerșetori de origine română. Aceștia, odată intrați pe continentul nord-american, ar putea strica peste noapte imaginea bună a emigranților din această parte a lumii. Spre deosebire de Europa, românii din SUA și Canada n-au avut de suferit din pricina pegrei sociale din țară. Hoții, violatorii, escrocii, traficanții de ființe umane, rețele de cerșetori au rămas departe de America, din cauza greutății în a obține viză de intrare. Din 1 decembrie, nimic nu-i va mai opri să intre în Canada (Nu și în SUA! Aici vor avea nevoie în continuare de viză).

Viață cu 1.200 de dolari pe lună

Totuși, pentru românii normali ce vor dori să călătorească în Canada și care dețin un minim capital ce le permite să supraviețuiască acolo, am notat câteva cheltuieli uzuale. Sunt lucruri de care trebuie să țină cont, dacă vor ”s-o lungească” mai multe luni în căutarea unei soluții de viață acolo sau pur și simplu dacă vor să înțeleagă mai bine modul de viață canadian, în eventualitatea unei viitoare dorințe de emigrare. Costurile sunt lunare și sunt menționate în dolari canadieni. De asemenea, sunt pentru partea franceză (Quebec) – cu cât mergi mai la vest prețurile cresc.
Cazare medie: $650-$700/ – două dormitoare, zona medie. (în zone proaste, chiria scade la $400-500)
Mâncare – preparat acasă $200-$300
Cheltuieli directe întreținere – $150
Cablu-internet – $100
Telefon fix – $20
Mobil – de la $20 simplu și începând de la $40 cu internet.
Pas de transport – $86 (Transport nelimitat atât cu autobuzul cât și cu metroul pe insulă). Pentru zona 2-3 metropolitană – în jur de $120.
Benzina – $1.15/litru
Total – minimum 1.200-1300 de dolari canadieni, adică peste 800 850 de euro, pentru un trai acceptabil (însă fără asigurări.)
Nu sunt taxe de autostradă.
Permisul de conducere românesc este valabil 6 luni din momentul intrării în Canada.
Atenție, iarna începe cam pe la mijlocul lui noiembrie și se termină cam pe la jumătatea lui aprilie! Trebuie ținut cont de asta la calcul lunar.
Salariul minim în acest moment în Quebec este de $11.25/oră. Cam 36 de ore media pe săptămână X 4 săptămâni. Acesta este brutul. La net, după taxe, rămân cam $9 pe oră în mână. În partea engleză (Ontario), salariul a crescut la $15/oră.
Dar, trebuie reamintit, eliminarea vizelor de intrarea în Canada nu permite și viza de lucru. Ce vor face cei care chiar vor să se încadreze la costurile de mai sus, este o mare necunoscută și, totodată, o chestiune pur personală.
Foto: globalnews.com

10 comments

 1. Marius 11 septembrie, 2017 at 17:15 Răspunde

  O stire de 2 bani, va trebui oricum un beckground check aplicat online in care vor vedea veniturile persoanei, daca are proprietari , daca e dator la banca , etc si nu va trece ckeckul. Iar in caz ca vor ajunge in Canada dupa cateva zile vor pleca imediat acasa de buna voie.

  • Eva 12 septembrie, 2017 at 08:51 Răspunde

   Sper ca nu crede cineva ,ce a fost scris in acest articol? Preturile sint mult mai mari decit cele scrise in articol,si urca incontinuare tot intro veselie!

   • Corina Mario 12 septembrie, 2017 at 09:07 Răspunde

    Care dintre prețuri nu este corect. Va rog exemplificări. Înainte sa aruncați cu minciuni va rugam sa exemplificati.
    Gigi-contra ca dumneavoastră exista o mulțime din păcate in comunitatea romană din Montreal .. atât cât exista. De fapt din cauza celor ca dumneavoastră nu prea exista …

 2. Clara 19 septembrie, 2017 at 13:23 Răspunde

  Nu stiu ce telefon platiti cu 20$. Iar partea engleza nu este echivalenta cu Ontario. Toate celelalte provincii in afara de Québec sunt majoritar anglofone. Cu privire la salariu minim, a crescut in Ontario din septembrie de la 11.40 la 11.60, nicidecum 15$/per ora. Putina documentare inainte de a posta pe net nu strica.

Leave a reply