Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, speră ca PNL și USR să poată desființa Secția Specială, sugerând că acest lucru va fi posibil în condițiile unei alte majorități parlamentare. El a declarat că se aștepta la votul împotrivă, exprimat astăzi de parlamentarii PSD și ProRomânia.
Camera Deputaților a respins proiectul USR pentru desființarea Secției Speciale (zisă și SS-Gestapo), creație a PSD și ALDE din epoca Liviu Dragnea. Social-democrații și-au motivat votul prin faptul că inițiativa nu a fost susținută de Consiliul Superior al Magistraturii. Senatul este for decizional pentru proiectul USR, care a fost semnat și de fostul ministru al Justiției, Ana Birchall.
Ședința de plen în care s-a discutat despre desființarea Secției Speciale a fost condusă chiar de fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, cel care a condus și comisia specială pentru modificarea legilor justiției. Iordache a fost și inițiatorul Ordonanței de Urgență 13, în care erau cuprinse amnistia și grațierea.
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, nu a venit în plen la ședința în care s-a discutat despre desființarea Secției Speciale. Cu toate acestea, votul electronic arată că președintele PSD a votat împotriva proiectului USR.
Pentru desființarea Secției Speciale s-au pronunțat 167 de deputați, 97 au votat contra, iar 25 s-au abținut.
PNL și USR au votat inițiativa legislativă, UDMR s-a abținut, în timp ce PSD și ProRomânia au asigurat voturile necesare pentru menținerea Secției Speciale.
Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a trimis ieri un punctaj către grupul PNL în care solicita ca liberalii să voteze proiectul.
USR a cerut desființarea Secției Speciale, deoarece consideră că aceasta a fost „concepută în laboratoarele lui Liviu Dragnea și ale PSD-ului”, în perioada în care social-democrații „încercau să submineze justiția”.
„GRECO, Comisia de la Veneția și Comisia Europeană, în cadrul rapoartelor MCV, au criticat în termeni foarte duri această Secție Specială. E clar că marea majoritate a dosarelor cu care s-a ocupat această secție au fost unele care să controleze justiția și să-i apere pe unii dintre politicieni implicați în dosare penale. Cine nu votează această lege, consider că vrea să distrugă și să controleze justiția”, a susținut deputatul USR, Stelian Ion.
Inițiatorii au încercat, fără succes, să convingă parlamentarii de la PSD și ProRomânia să voteze proiectul privind desființarea Secției Speciale.
„Această secție nu mai are viață lungă. Ce fundamentare mai bună putem avea decât să vedem care a fost efectiv activitatea acestei secții după înființarea ei. Primul lucru pe care l-a făcut, a fost să încerce să împiedice candidatura procurorului șef DNA la funcția de procuror șef european”, a adăugat Stelian Ion.
Proiectul pentru desființarea Secției Speciale a fost semnat și de fostul ministru al Justiției, Ana Birchall. Aceasta le-a cerut deputaților să voteze cu responsabilitate pentru desființarea Secției, deoarece în sistemul judiciar a apărut un dezechilibru pentru că procurorii SIIJ nu pot să fie investigați.
„În forma actuală, SIIJ e o cooperativă Nufărul de albire a magistraților certați cu legea sau corupți, inamicul curățirii magistraturii de persoane toxice care nu fac cinste statutului de magistrat”, a fost poziția Anei Birchall.