Cade Guvernul din Belarus, camioanele Armatei ruse – în drum spre Lukașenko

0
1492

Guvernul de la Minsk a demisionat. Decretul privind demisia Cabinetului de miniştri a fost semnat sâmbătă, 15 august, de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, însă anunţul a fost făcut luni.

Potrivit decretului, Guvernul şi-a depus demisia în conformitate cu Constituţia Belarusului, după ce a fost confirmat rezultatul alegerilor prezidenţiale. În Belarus, preşedintele ţării este cel care numeşte în funcţie Cabinetul de miniştri.

Potrivit presei ruse citate de Adevărul, Lukaşenko a anunţat că în mare parte deja are lista de membri ai noului Guvern.

Demisia Guvernului belarus are loc pe fundalul protestelor de sute de mii de cetăţeni, organizate împotriva preşedintelui Lukaşenko, a grevelor de la cele mai importante uzine din ţară şi de la unele televiziuni publice.

Duminică după-amiază a avut loc în Belarus cea mai mare demonstraţie din istoria postsovietică a ţării, sute de mii de persoane adunându-se în Minsk precum şi alte oraşe pentru a manifesta împotriva lui Aleksandr Lukaşenko.

Presa din Belarus relatează însă cum zeci de persoane care au participat la protest au început să fie arestate şi băgate în dubiţe neînmatriculate.

Zeci de camioane „Ural” şi „Kamaz”, fără numere de înmatriculare, care aparţin Gardei Naţionale a Federaţiei Ruse, au fost surprinse în timp ce se deplasau în direcţia frontierei Belarusului, scrie Conflict Intelligence Team, pe pagina de Facebook.

Camioanele ar fi fost văzute la doar 83 de kilometri de graniţa cu Belarus. De asemenea, au fost surprinse câteva SUV-uri militare.  Potrivit estimărilor celor de la CIT, autovehiculile respective care s-ar îndrepta spre Belarus au capacitatea de a transporta circa 600 de militari.

În cadrul unui dialog telefonic, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, i-a spus preşedintelui Lukaşenko că Moscova este pregătită să ofere Belarusului asistenţă militară în concordanţă cu un pact militar colectiv şi că asupra ţării sunt exercitate presiuni externe.

Unul dintre cei mai cunoscuţi jurnalişti ucraineni, Dmitri Gordon, fondatorul portalul de ştiri gordonua.com, îi avertizează pe belaruşii care în aceste zile protestează împotriva regimului lui Aleksandr Lukaşenko, despre faptul că trebuie să fie foarte precauţi, pentru că Vladimir Putin doreşte haos în Ucraina şi va încerca să profite de criza actuală ca să destabilizeze şi mai mult situaţia şi eventual să intervină militar în Belarus.

USR propune o declarație comună a Parlamentului împotriva regimului de la Minsk

Parlamentarii USR au propus, luni, un proiect de declaraţie comună a celor două Camere ale Legislativului cu privire la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului în Belarus, arată un comunicat de presă al partidului.

„Atunci când asistăm la suprimarea unor manifest democratice fireşti, şi când e vorba de folosirea violenţei populaţie paşnicei, o ţară democratică nu poate şi nu trebuie să rămână în pasivitate. Nu credem în tratarea cu mănuşi a dictatorilor, iar în momentul în care aceştia ajung să folosească muniţie de război împotriva propriilor cetăţeni, nu avem voie să stăm deoparte. Cu atât mai mult cu cât suntem cetăţeni ai unei ţări care şi-a câştigat libertatea cu preţul vieţii multor oameni. România, împreună cu restul lumii libere, trebuie să condamne în termeni fermi represiunea din Belarus” a declarat Dan Barna, preşedintele USR şi vicepreşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor.
USR reaminteşte că, în urma reuniunii extraordinare a miniştrilor de externe din statele membre ale Uniunii Europene, domnul Joseph Borell, Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, a declarat faptul că UE nu recunoaşte rezultatul alegerilor din Belarus, a lansat în numele UE un îndemn la dialog între putere, opoziţie şi alte forţe din societate şi a declarat că miniştrii de externe au fost de acord că se impune aplicarea unor sancţiuni împotriva celor responsabili de reprimarea violentă a protestelor şi de falsificarea rezultatului alegerilor din data de 9 august 2020.

Leave a reply