Premierul britanic Boris Johnson, confruntat cu o „revoltă” în cadrul guvernului său și al Partidului Conservator, se agață de putere joi, după o avalanșă de plecări din cabinetul său și cereri tot mai numeroase de demisie ce au început marți seară, transmite AFP.

Valul de demisii a continuat joi dimineață, cu ministrul pentru securitate Damian Hinds, ministrul pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis, ministrul educației, Michelle Donelan și secretarii de stat pentru cultură, Chris Philp, pentru pensii, Guy Opperman și trezorerie, Helen Whately. În plus, noul ministru de finanțe, Nadhim Zahawi i-a spus lui Johnson să demisioneze, la mai puțin de 48 de ore după ce premierul l-a promovat, afirmând că criza în care se află guvernul nu va face decât să se agraveze.

Johnson se luptă pentru supraviețuire„, a titrat joi dimineață The Times, rezumând sentimentul presei britanice după ceea ce The Daily Telegraph a descris drept o „revoltă” în cadrul guvernului, care a dus la plecarea a câteva zeci de miniștri și consilieri în două zile, informează hotnews.

Demisiile au început marți seară, când, fără avertisment, ministrul Sănătății, Sajid Javid, și ministrul Finanțelor, Rishi Sunak, au plecat, urmați de alți membri de rang inferior ai guvernului.

Până joi dimineață, numărul plecărilor ajunsese la aproximativ 50. Boris Johnson, măcinat de scandaluri și acuzat în mod repetat de minciuni, a respins toată ziua de miercuri cererile de a demisiona, inclusiv din partea fidelilor săi, demitându-l seara pe ministrul său pentru reechilibrare teritorială, Michael Gove, care de asemenea îi ceruse să plece.

Potrivit presei britanice, mai mulți miniștri de rang înalt i-au cerut să demisioneze, deoarece situația a devenit nesustenabilă. Printre numele invocate se numără ministrul de interne Priti Patel și Nadhim Zahawi, la mai puțin de 24 de ore de la numirea acestuia în funcția de ministru de finanțe.

Atât miniștrilor, cât și parlamentarilor, Boris Johnson le-a răspuns că vrea să rămână pentru a se concentra asupra „problemelor extrem de importante” cu care se confruntă țara.

Vom continua guvernarea acestei țări„, a dat asigurări premierul în cursul după-amiezii șefilor comisiilor parlamentare, la câteva momente după ce a spus că are o „săptămână minunată”.

Potrivit unui sondaj Savanta ComRes publicat miercuri, 72% dintre britanici consideră că premierul ar trebui să demisioneze.

Luni va avea loc alegerea consiliului executiv al puternicului „Comitet 1922”, care este responsabil pentru a decide în această chestiune.

Leave a reply