Burduja: „Complexul Energetic Valea Jiului, funcţional în luna septembrie dacă parcurgem o serie de pași”

0
197

Complexul Energetic Valea Jiului S.A., societate aflată sub autoritatea Ministerului Energiei, ar putea deveni funcţional în cursul lunii septembrie, a declarat, duminică, la Petroșani, ministrul Sebastian Burduja, precizând că pentru acest lucru mai trebuie parcurşi o serie de paşi, între care şi acordarea unui ajutor de stat care va trebui aprobat de Comisia Europeană, relatează Agerpres.

Ministrul Energiei s-a aflat duminică în judeţul Hunedoara, unde a luat parte la manifestările dedicate Zilei Minerului, în Valea Jiului, în cursul după-amiezei el mai având programată o vizită la Termocentrala Mintia.

„Noi ne străduim ca în toamna aceasta, cât de curând, să avem o nouă soluţie prin noua companie, Complexul Energetic Valea Jiului. Acolo, cei care lucrează actualmente în Complexul Energetic Hunedoara vor avea un loc de muncă şi vor putea să-şi desfăşoare, în continuare, activitatea.

(…) Noi ne străduim să accelerăm o serie de paşi, unde am constatat întârzieri. Asta necesită, pe de o parte, o procedură de dare în plată de la Complexul Energetic Hunedoara către Complexul Energetic Valea Jiului, şi pe de altă parte, acordarea unei sume de bani de la bugetul de stat către noua companie, ceea ce înseamnă o procedură de ajutor de stat. Asta implică un dialog cu Comisia Europeană, o negociere, dar noi ne vom strădui ca în termenul cel mai scurt, deci la nivelul lunii septembrie sau până la 1 octombrie, această problemă să fie rezolvată”, a spus ministrul Energiei.

Complexul Energetic Hunedoara se află în insolvență, iar rezultatul brut la finalul lui 2022 a fost o pierdere de aproape 713 milioane de lei, conform situației financiare la finalul anului 2022.

CEH avea 2.291 de angajați, numărul mediu de personal, în scădere față de cei 3.232, din 2021, ca urmare a disponibilizărilor din septembrie 2022. Anul trecut, cheltuielile cu personalul au fost de aproape 218 milioane de lei, arată documentele oficiale.

În ceea ce priveşte ritmul lucrărilor de la Termocentrala Mintia, ministrul a apreciat că aceasta ar putea să funcţioneze, din nou, peste aproximativ doi ani. Termocentrala a fost cumpărată anul trecut de un investitor privat, care a început o procedură de modernizare a instalaţiilor.

„Ei se mişcă într-un ritm foarte bun, din tot ceea ce ştiu din teren. Investitorul deja a alocat o sumă importantă de bani. Lucrează cu o mare companie energetică şi principal furnizor de turbine. Acolo va fi o capacitate impresionantă de 1.700 de MW, putere instalată, şi cred că într-un an şi jumătate, doi ani de zile, vom putea să vedem producţie de energie electrică la Mintia, din nou”, a precizat Sebastian Burduja.

Leave a reply