Fuziunea între companiile Elcen şi Termoenergetica este necesară deoarece este nevoie de un sistem centralizat de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a agentului termic, având în vedere problemele de fiecare zi ale zecilor de mii de bucureşteni care n-au căldură şi apă caldă, a afirmat, miercuri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.
Executivul a adoptat, miercuri, un memorandum menit să realizeze serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat pentru municipiul Bucureşti, un proiect gestionat de Ministerul Dezvoltării şi cel al Energiei.
„Este o problemă care trenează. De cel puţin 10-15 ani de zile s-a vorbit despre necesitatea integrării serviciului de producţie, transport, distribuţie, furnizare a agentului termic pentru bucureşteni. Concret, asta înseamnă o fuziune între Elcen, companie a Ministerului Energiei, şi Termoenergetica, o companie a Primăriei Generale.
De ce este nevoie de această fuziune? Pentru că este nevoie de un sistem centralizat de producţie, transport, distribuţie şi furnizare a agentului termic, pentru că vedem problemele de fiecare zi ale zecilor de mii de bucureşteni care n-au căldură şi apă caldă, pentru că ambele companii trebuie să lucreze împreună când vorbim de investiţii. Degeaba, de exemplu, noi acum ne pregătim în prima jumătate a acestui an să lansăm apeluri pentru modernizarea CET-urilor, dacă nu se modernizează şi reţeaua de termoficare. Nu mai vorbesc de toate economiile de cost care rezultă dintr-o fuziune”, a spus Burduja.
Potrivit ministrului, odată cu adoptarea acestui memorandum, „avem o foaie de parcurs, un roadmap care înseamnă o analiză a legislaţiei care trebuie modificată, înseamnă solicitarea punctului de vedere al Municipiului Bucureşti, al Primăriei Generale”, cu privire la această fuziune.
În plus, aprobarea documentului înseamnă declanşarea fuziunii în sine, prin Adunarea Generală a Acţionarilor din cele două companii, informează agerpres.
„Suntem hotărâţi să înaintăm cu acest demers, pentru că în joc este calitatea vieţii din cel mai important oraş al României, municipiul Bucureşti”, a punctat şeful de la Energie.