Burduja: „80-90% dintre procedurile din minister nu vor mai cunoaşte hârtia”
Mentalitatea este cea mai complicată şi cel mai greu de depăşit pentru că, în continuare, la nivelul aparatului public este o temere faţă de transformare digitală, fie că îşi vor pierde locul de muncă, fie că există un element de transparenţă şi nu mai pot să primească diverse intervenţii, să schimbe un flux de documente, să intervină pentru o cunoştinţă, a afirmat vineri Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
„Mentalitatea este cea mai complicată şi cel mai greu de depăşit pentru că, în continuare, la nivelul aparatului public este o temere faţă de transformare digitală: că ne vom pierde pâinea, că nu va mai fi nevoie de noi, că există un element de transparenţă şi nu mai poţi să primeşti diverse intervenţii, să schimbi un flux de documente sau să antedatezi un document sau să intervii pentru un prieten, un coleg, o cunoştinţă. Deci lucrurile se transparentizează. Noi facem asta la minister în momentul acesta: digitalizăm fluxul de hârtie, un banal document management systems.
Nu-i uşor de implementat pentru că există o rezistenţă mare şi când îl vom avea gata, 80-90% dintre procedurile din minister nu vor mai cunoaşte hârtia şi, foarte important, nu va mai putea fi folosită expresia ‘s-a pierdut pe circuit’ pentru că ai o vizibilitate maximă unde este fiecare speţă, fiecare lucrare, câte zile a stat la fiecare direcţie„, a menţionat Sebastian Burduja, la conferinţa „ZF & Vodafone Cum facem din România un stat Internet of Things?”.
Potrivit acestuia, Cloudul guvernamental înseamnă 600 de milioane de euro şi cel puţin 30 de instituţii minim migrate în Cloud până în 2026, scrie agerpres.
„Avem banii, doar Cloudul guvernamental înseamnă 600 de milioane de euro, înseamnă 30 de instituţii minim migrate în cloud până în 2026, înseamnă patru centre de date şi înseamnă o transparenţă pe care statul român n-a avut-o niciodată. Înseamnă că noi, ca şi cetăţeni, vom şti atunci când statul ne accesează datele şi vom fi notificaţi, iar accesul la datele noastre va fi jurnalizat şi nu va putea fi şters. Toate lucrurile astea sunt în ordonanţa Cloudului guvernamental şi în hotărârea de Guvern.
Aşa-i legea, nu e o chestiune de specificaţii tehnice într-un caiet de sarcini sau o chestiune care se poate ignora. Legea spune că în Cloudul privat guvernamental accesul la date este jurnalizat, cetăţenii sunt notificaţi”, a mai spus ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.