”Bucătarul” lui Putin căutat de FBI

0
160

FBI l-a pus pe lista celor căutați pe șeful armatei private a lui Putin, Evegheni Prigozin, pentru presupusa sa implicare în alegerile din SUA. Recompensa pentru orice informație care ar duce la capturarea sa este de 250.000 de dolari.

Evgheni Viktorovici Prigojin  este un om de afaceri rus, oligarh, personalitate publică, militară și politică, un apropiat al președintelui Rusiei, Vladimir Putin. A fost distins cu titlurile de Erou al Rusiei, Erou al așa-zisei Republici Populare Donețk și Erou al așa-zisei Republici Populare Luhansk, scrie rfi.

Controlează grupul Wagner, o structură de mercenari susținută de guvernul rus, care este implicată în conflicte militare în Africa, Siria, Ucraina și alte regiuni ale lumii, precum și companiile (Agenția de Cercetări pe Internet și altele) acuzate că s-au amestecat în alegerile din SUA din 2016 și 2018. Activitățile lui Prigojin sunt strâns legate de Ministerul Rus al Apărării⁠(en) și de departamentul său de informații, GRU. Unele companii deținute de Prigojin s-a ocupat cu hrana celor mai înalți oficiali ai guvernului rus, iar restaurantele și întreprinderile sale au găzduit mese la care au participat Putin, alături de demnitari străini și de aceea Prigojin a fost poreclit „bucătarul lui Putin” în mass-media.

 

 

Publicația „Delovoi Peterburg” în evaluarea miliardariilor din 2019 îl plasa pe Prigojin pe locul 72, estimându-i averea la 14,6 miliarde de ruble. În 2016 a fost inclus în lista celor mai influente 30 de persoane din Sankt Petersburg conform publicației „Gorod 812”. Din 2016 se află sub sancțiunile Statelor Unite, din 2020 – sub sancțiunile Uniunii Europene și ale Marii Britanii, din 2022 – ale Australiei, Canadei și Japoniei.

Leave a reply