Bruxelles speră să dea undă verde acordului cu Pfizer pentru achiziționarea vaccinului său COVID miercuri

1
280

Comisia Europeană a evitat să ofere detalii despre documentul pe care comisarii îl vor avea pe masă miercuri, dar a reamintit că acordul preliminar cu ambele grupuri farmaceutice, Pfizer și Biontech, prevede achiziționarea de până la 300 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru întregul bloc european.

Comisia Europeană speră să aprobe acordul încheiat miercuri cu firmele farmaceutice Pfizer și Biontech, astfel încât statele membre să poată achiziţiona 200 de milioane de doze pentru întregul bloc și posibilitatea de a mai cumpăra încă 100 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19.


Colegiul comisarilor intenționează să discute acest punct la ședința lor săptămânală și să facă un pas „cheie”, astfel încât acest vaccin, care conform celor două grupuri are o eficacitate de peste 90%, să poată fi distribuit în bloc odată ce procedura este finalizată, relatează cadenaser.

După anunțul Pfizer și Biontech despre perspectivele vaccinului lor, agenda colegiului comisarilor prevede adoptarea acordului cu aceste companii”, a anunțat marți, într-o conferință de presă, principalul purtător de cuvânt al executivului comunitar, Eric Mamer.

Agenția Europeană pentru Medicamente este dispusă să acorde Pfizer o autorizație extraordinară, astfel încât să poată distribui vaccinul imediat, de îndată ce rezultatele sale bune sunt confirmate.

Odată ce contractul v-a fi adoptat de către executivul comunitar, statele membre vor putea decide dacă vor participa la acord și, dacă da, câte doze vor să cumpere. Odată ce toate aceste probleme sunt rezolvate, acordul va fi semnat oficial.

O uniune „adevărată” pentru sănătate

Pe de altă parte, colegiul comisarilor intenționează să aprobe în această miercuri o serie de inițiative pentru înființarea unei „adevărate” Uniuni pentru Sănătate în Europa, care face parte din măsurile promovate de instituția prezidată de către preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

În acest context, Bruxelles va prezenta un proiect de legislație pentru a răspunde amenințărilor grave din domeniul sănătății care afectează diferiți parteneri comunitari și pentru a extinde competențele Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) și ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Toate aceste măsuri vor fi dezvăluite la o conferință de presă de către vicepreședintele Executivului comunitar pentru stilul de viață european, Margaritis Schinas, și de comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides.

1 comment

Leave a reply