miercuri, ianuarie 26

Bruxelles a decis: ce se vor întâmpla cu centralele de apartament

0
295

Lovitură finală pentru cei care au centrale de apartament. Executivul de la Bruxelles își propune o creștere semnificativă a ponderii regenerabilelor în sectorul de încălzire și răcire în cadrul clădirilor rezidențiale. Comisia Europeană a decis că încălzirea locuințelor trebuie decarbonată.

De subliniat ar fi faptul că mare parte din clădiri au parte de consumul de energei pentru încălzire și răcire. Atingerea obiectivelor climatice ale Europei nu este posibilă fără decarbonizarea sectorului de încălzire și răcire, arată adevărul.ro.


  • Cum arată situația la nivelul Uniunii Europene: date Comisia Europeană

Situația de la nivelul UE arată astfel:

• Clădirile au cea mai mare pondere în consumul de energie pentru încălzire şi răcire. Mai exact, circa 60% din energia termică este consumată în clădiri şi aproximativ 40% în procesele industriale.

• Aproximativ 88% din energia termică este asigurată prin boilere individuale, într-un mod foarte descentralizat, astfel că milioane de centrale individuale care ard combustibili fosili (gaze naturale, cărbune, păcură) sunt instalate în clădiri.

• Doar 12% din clădiri au asigurată energia termică prin sisteme de încălzire centralizată, care se bazează, de asemenea, pe combustibili fosili. Procentul surselor regenerabile este de 29%, din care 27% este biomasă, în timp ce alte surse regenerabile (pompe de căldură, solară, geotermală) sunt folosite doar în câteva sisteme mai inovative, reprezentând cumulat 2%, conform graficului următor:

• 80% din cererea de energie în clădirile rezidenţiale este determinată de încălzire şi răcire, în cazul clădirilor din sectorul serviciilor procentul fiind de circa 60%.

• Multe sisteme de încălzire sunt vechi şi ineficiente.

• La modul general, în sectorul de încălzire şi răcire din UE, cota de regenerabile în 2019 a fost de 22,1%, cu o creştere de doar 5,3% înregistrată în ultimii 10 ani.

Leave a reply