sâmbătă, iulie 20

Bruno Le Maire, ministrul francez al finanţelor: „Miza negocierilor de la Bruxelles este prezenţa UE printre marile puteri”

0
792

Un acord este posibil şi un acord este necesar la Bruxelles între statele europene asupra planului de relansare a economiei UE, a apreciat luni ministrul francez al finanţelor Bruno Le Maire, după trei zile de negocieri care până acum nu au dus la un rezultat, informează AFP.

„Miza negocierii care are loc astăzi la Bruxelles este prezenţa Europei printre marile puteri mondiale în secolul al XXI-lea” sau absenţa ei, a atenţionat Le Maire la postul RMC-BFMTV.

„Viitorul Europei în secolul al XXI-lea este cel care se joacă în orele următoare la Bruxelles”, a insistat ministrul francez, în condiţiile în care preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat ferm, duminică, reaua voinţă a unor omologi ai săi.

Cei 27 de şefi de stat şi de guvern din UE, care şi-au înteţit schimburile de opinii începând de vineri, într-un climat impregnat uneori de exasperare, potrivit AFP, au convenit luni, în zori, să ia o pauză înainte de a se reîntâlni pentru o nouă sesiune plenară la orele locale 16:00 (14:00 GMT).

„Preşedintele Republicii Franceze şi cancelarul (federal german Angela Merkel) nu contenesc să lupte pentru a face să fie înţeleasă miza acestei negocieri”, a subliniat La Maire.

Referitor la statele aşa-zis „frugale” (Olanda, Suedia, Danemarca, Austria), ministrul francez a declarat că îşi doreşte „ca aceste state să-şi poată depăşi interesele naţionale pentru a înţelege că există un interes general european, care este cel de a avea propriile noastre tehnologii, propria noastră inteligenţă artificială în faţa Chinei şi SUA, propriile noastre tehnologii pentru vehiculul autonom”.

„Dacă nu vom ieşi mai puternici din această criză economică, adunându-ne forţele, având aceste 500 de miliarde de euro subvenţii europene ce le vor permite economiilor să repornească, vom înregistra o asemenea întârziere pe care nu o vom recupera niciodată”, a mai avertizat Bruno Le Maire.

Planul de relansare european – finanţat pentru prima dată de o datorie comună – prevedea iniţial 500 de miliarde de euro subvenţii şi 250 de miliarde împrumuturi, însă „frugalii” şi Finlanda vor să limiteze subvenţiile la 350 de miliarde. Franţa şi Germania sunt dispuse să reducă subvenţiile până la 400 de miliarde, însă şi acest nivel rămâne unul prea ridicat pentru statele refractare.

Potrivit unor surse concordante, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, mediatorul summitului, ar urma să propună pentru discuţii luni un nivel de subvenţii de 390 de miliarde de euro. AGERPRES

Leave a reply