BREXIT. Pericol de criză alimentară în Marea Britanie. Coadă imensă de TIR-uri, supermarketurile fac provizii, populația se teme

1
4226

Supermarketurile din Marea Britanie au început să stocheze alimente și alte bunuri după ce guvernul le-a avertizat că un Brexit fără acord este probabil, relatează ziarul Sunday Times.

Negocierile dintre Uniunea Europeană și UK continuă, dar șansele ajungerii la un acord înainte de 31 decembrie sunt minime.

Producătorii de alimente au avertizat că va apărea o lipsă de legume timp de trei luni, iar planificatorii de urgență prevăd că lipsa unui acord va declanșa cumpărarea în panică pe o scară mult mai mare decât în martie la începutul pandemiei de Coronavirus, anunță Petru Clej, corespondentul RFI la Londra.

Andrew Opie

Andrew Opie, directorul pentru alimente și sustenabilitate la British Retail Consortium, a declarat, citat de ziarul The Guardian:

„Retailerii și furnizorii fac tot ce pot pentru a reduce perturbările consumatorilor, inclusiv creșterea stocului de articole neperisabile și căutarea unor căi alternative de aprovizionare. Principalul impact al Brexit va fi asupra produselor proaspete importate, cum ar fi multe fructe și legume proaspete, care nu pot fi depozitate pentru perioade lungi de timp nici de către comercianții cu amănuntul, nici de către consumatori.”

Ca un avertisment a ceea a ce ar putea urma, sâmbătă s-a format o coadă de camioane de aproape cinci kilometri pe autostrada A20 în afara orașului port Dover, după ce vineri pe partea cealaltă a Canalul Mânecii la Calais se formase o coadă de 15 km.

 

 

Ministerul sănătății a cerut furnizorilor de medicamente, dispozitive medicale și vaccinuri să depoziteze stocuri pentru șase săptămâni în locuri sigure din Marea Britanie.

Supermarketurile și guvernul sunt extrem de îngrijorați de cumpărarea în panică. Au văzut ce s-a întâmplat cu Covid când oamenii au început să acumuleze role de hârtie igienică și sunt conștienți de cât de repede se poate degrada situația.” a spus un consultant al unui supermarket citat de Sunday Times

Ce a fost atunci va fi nimic în comparație cu ceea ce se poate întâmpla. Aprovizionarea cu carne va fi bună, iar fructele vor proveni din America de Sud, dar este posibil să existe o penurie de legume timp de trei luni.”, a adăugat el.

Ministrul de externe, Dominic Raab, a spus că „nu vom vedea rafturile goale”.

De asemenea, el a declarat pentru Times referindu-se la furnizorii de medicamente: „Servicul Național de Sănătate (NHS) este foarte obișnuit să se ocupe de depozitarea de medicamente și vaccinuri, iar dacă luați, de exemplu, vaccinul contra Coronavirus, avem deja 350 de milioane de doze asigurate”.

În lipsa unui acord comercial, bunurile care circulă între UK și UE vor fi supuse taxelor vamale de la 1 ianuarie 2021. Marea Britanie produce doar 55% din alimentele pentru consum propriu, iar 26% provin din țările UE, până acum importate fără taxe și controale vamale.

Un nou sondaj realizat de BritainThinks a constatat că 66% dintre alegători se așteaptă acum la lipsa unui acord între UE și UK și 58% se așteaptă ca aceasta să aibă un impact negativ asupra lor. Doar 26% au spus că nu vor fi afectați.

Negocierile continuă, dar nu sunt semne prea multe de optimism

Negocierile asupra unui acord post-Brexit vor continua, au anunţat duminică, într-un comunicat comun, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierul britanic Boris Johnson, informează BBC.

„Credem că este responsabil în acest stadiu să mergem mai departe”, subliniază cei doi în comunicat în urma discuţiei telefonice avute duminică, în condiţiile în care un „no deal” ar avea consecinţe economice grave.

Cei doi nu au precizat cât timp vor continua aceste discuții, în condițiile în care termenul limită final este 31 decembrie, iar pentru ca Regatul Unit și Parlamentul European să voteze orice acord ar putea să apară este nevoie de timp.

Uniunea Europeană şi Regatul Unit urmează să se pronunţe duminică cu privire la soarta dificilelor negocieri post-Brexit, dar ambele părți au avertizat că este puțin probabil să ajungă la un acord. Cu toate acestea, nu poate fi exclus nici scenariul unui compromis, având în vedere că negocierile nu au fost lispsite de răsturnări de situație și de nerespectarea termenelor-limită. Ieșirea Regatului Unit din UE urmează să se oficializeze pe 31 decembrie.

Condițiile oferite de Uniunea Europeană continuă să fie „inacceptabile” pentru Marea Britanie, potrivit unei surse guvernamentale, citate de BBC.

Orice acord trebuie să fie echitabil şi să respecte poziţia fundamentală conform căreia Regatul Unit va fi o naţiune suverană în trei săptămâni”, a adăugat această sursă.

Principalul punct de blocare al discuțiilor este cât de aproape ar trebui să respecte Marea Britanie de normele economice ale UE în viitor.

Ursula von der Leyen: Un Brexit fără acord mai probabil decât unul cu acord

UE este hotărâtă să împiedice Regatul Unit să obțină ceea ce se consideră a fi un avantaj nedrept al accesului fără tarife la piețele sale.

Semn al unei escaladări a tensiunilor, Ministerul Apărării al Regatului Unit a anunţat cu o zi înainte de această nouă dată-limită, că nave ale Royal Navy sunt gata să apere zonele naţionale de pescuit unde ar putea surveni tensiuni în cazul absenţei unui acord.

Pescuitul este una dintre principalele chestiuni asupra cărora Regatul Unit şi UE nu reuşesc să convină la negocierea unui acord post-Brexit.

UE ca avertizat că fără accesul la apele Regatului Unit pentru flotele Uniunii, pescarii britanici nu vor mai avea acces special la piețele UE pentru a-și vinde bunurile.

De partea cealaltă, Regatul Unit susține că ceea ce se întâmplă în propriile sale ape, precum și regulile sale comerciale ar trebui să fie sub controlul său ca țară suverană.

În timp ce mediul de afaceri este îngrijorat de un posibil ”no deal”, industria britanică a pescuitului l-a atenţionat pe premierul Boris Johnson să-şi respecte promisiunea principală care a motivat ieşirea din UE, aceea că Regatul Unit ”va prelua înapoi controlul”. Reprezentanţii britanici ai acestui sector se împotrivesc menţinerii accesului pescarilor europeni în apele britanice, solicitat insistent de ţările UE interesate.

Principalele puncte de divergenţă care împiedică ajungerea la un acord comercial între UE şi Regatul Unit sunt regulile privind concurenţa solicitate de UE (care să nu permită o concurenţă neloială din partea companiilor britanice), reglementarea diferendelor şi accesul pescarilor europeni în apele britanice. Franţa a ameninţat că s-ar putea opune prin veto unui acord dacă nu va fi menţinut acest acces.

În perspectiva absenţei unui acord, Comisia Europeană a publicat joi măsuri de urgenţă în materie de pescuit şi transport rutier şi aerian care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2021 dacă până la finalul acestui an nu este convenit niciun acord cu Londra.

Într-o declarație a Comisiei Europene dată publicității joi dimineață se spune că există în prezent „o incertitudine semnificativă” cu privire la existența unui acord până la 1 ianuarie.

„Responsabilitatea noastră este să fim pregătiți pentru toate posibilitățile, inclusiv să nu avem un acord încheiat”, a spus Ursula von der Leyen.

VEZI ŞI:

Ce spune Mircea Coșea despre acuzațiile aduse de PSD lui Florin Cîțu cum că a îndatorat România

”Fauna” AUR la Cotroceni: trădători, bătăuși, circari, scandalagii. George Simion, de mână ”pe sub masă” cu baronii PSD

Interviu BBC: „Vom avea soldați-roboți și roboți-soldați. 70% din oameni trăiesc în Facebook sau Twitter. Controlezi mintea, ai puterea”

1 comment

Leave a reply