BREXIT – Operațiunea Capstone. Scenarii apocaliptice în Marea Britanie după iminenta ruptură de UE fără acord

0
2146
Marea Britanie este, în această ultimă treaptă a anului 2020, epicentrul unor evenimente foarte complicate: deși este una dintre țările cele mai afectate de pandemia Covid-19, cu un număr oficial de morți care depășește deja 66.000, UK este în același timp prima țară din lumea occidentală care își începe programul de vaccinare pentru a combate focarul de COVID cu un vaccin dezvoltat la Universitatea din Oxford – unul dintre cele mai avansate din lume.
La această situație, se adaugă însă Brexit, a cărui perioadă de tranziție se încheie pe 31 decembrie, iar orele decisive pentru a ajunge la un acord comercial cu Uniunea Europeană sunt pe cale să se încheie.

Lipsa de pregătire post-BREXIT

În acest context, comisia parlamentului britanic responsabilă cu analiza viitoarei relații dintre națiune și UE a cerut guvernului Boris Johnson un plan de urgență pentru a aborda problemele care vor apărea inevitabil din cauza lipsei de pregătire pentru divorțul iminent, un apel care a venit după ce s-a aflat că guvernul a avut deja în vedere o serie de posibile scenarii apocaliptice ca urmare a unei rupturi de UE fără acord.
Acest lucru a fost dezvăluit de ziarul The Times, care asigură că săptămâna trecută a fost efectuat un exercițiu de testare a stresului la Whitehall (care servește pentru a evalua stabilitatea și capacitatea unui sistem de a acționa în fața unor posibile scenarii de destabilizare) botezat ca „Operațiunea Capstone”.

”Oprirea bruscă a sistemului de îngrijire la domiciliu”

Planul a modelat o serie de evenimente care înfățișează tot ceea ce ar putea merge prost în filmul Brexit început acum patru ani, când majoritatea populației a votat la un referendum important.
Evenimentele descrise includ explozia unei bombe în Gibraltar, camioanele încărcate cu provizii esențiale pentru combaterea pandemiei, cum ar fi medicamentele, fiind deturnate de pe drum și oprirea bruscă a sistemului de îngrijire la domiciliu înecat de drama căderii lirei și imposibilitatea de a angaja personal din blocul comunitar, deoarece libera circulație a cetățenilor se va încheia odată cu divorțul de Europa.
La aceasta se adaugă inundațiile din Anglia cauzate de două furtuni, nave din Franța și Spania care blocau trecerea feriboturilor britanice către continent în Canalul Mânecii și poliția care se ocupa de tulburări sociale și proteste ale cetățenilor.

Funcționarii britanici, tot mai stresați

Potrivit unei surse guvernamentale citate de ziarul britanic, premierul intenționează să-și îndeplinească amenințarea de a nu reveni la masa negocierilor în cazul în care discuțiile eșuează, chiar dacă unele dintre situațiile dramatice ale Operațiunii Capstone sunt îndeplinite.
Dincolo de cel mai rău dintre scenariile luate în considerare în exercițiu, singurul lucru cert în prezent este o mare incertitudine și care, potrivit unei alte surse din Downing Street, i-a făcut pe cei care lucrează acolo să experimenteze câteva zile de mare nervozitate și frustrare, cu o stare de spirit care oscilează constant între optimism și pesimism, atât din cauza crizei Covid, cât și a celei a Brexitului.
Ele sunt indiscutabil legate și se așteaptă să fie cauza unei ierni cenușii pentru întreaga lume, în special pentru familiile cele mai afectate din punct de vedere economic și mai ales acum că vacanța mult-așteptată de cinci zile pentru a sărbători Crăciunul cu cei dragi a fost afectată la Londra și sud-estul Angliei, cu o nouă carantină strictă din cauza creșterii infecțiilor.
Între timp, Boris Johnson și echipa sa se pregătesc, sau cel puțin așa spun ei, să facă față oricărui eveniment post-Brexit în care realitatea depășește ficțiunea.

Leave a reply