BREXIT. Haos politic la Londra. Boris Johnson, acuzat că distruge integritatea Marii Britanii

2
1791

Pe zi ce trece devine tot mai clar că guvernul Marii Britanii nu-și dorește o ieșire controlată din UE, ba chiar pare să aleagă varianta unui conflict cu Bruxelles-ul menit să-i satisfacă orgoliul aripii dure a Brexit. Plecarea din Europa fără ”deal” va avea consecințe devastatoare asupra economiei de peste Canalul Mânecii, va pune în pericol multe locuri de muncă și va provoca mari tensiuni interne în Regat, avertizează analiștii internaționali.

Săptămâna trecută, guvernul britanic a prezentat un proiect de lege care le va permite miniștrilor să ignore elementele acordului de ieșire din Uniunea Europeană, negociat de Boris Johnson cu UE pentru punerea efectivă în practică a Brexitului.

„Este oficial, Boris Johnson încalcă dreptul internațional”, a titrat cotidianul francez Libération.

Da, acest lucru încalcă dreptul internațional”, a spus și parlamentarul Brandon Lewis (Irlanda de Nord) despre controversatul proiect de lege privind piețele interne.

Cu toate acestea, mult mai puternică a fost opinia primilor trei consilieri în Drept ai guvernului britanic, potrivit unui document confidențial obținut de ziarul The Guardian.

Procurorul general din Regat și cel pentru Scoția sunt de acord că dispozițiile din proiectul de lege „ar constitui o încălcare clară a acordului de ieșire și a obligației Regatului Unit în temeiul dreptului internațional de a acționa cu bună-credință în ceea ce privește obligațiile derivate din tratate.

Poziția oficială a guvernului britanic este că „Parlamentul este suveran în ceea ce privește legile interne și poate adopta legislația care contravine obligațiilor din tratate”.

Atât la Bruxelles, cât și la Londra, au fost numeroase voci care avertizează că această mișcare va avea consecințe grave.

Ultimatumul de la Bruxelles

John Major și Tony Blair

Pentru început, Bruxelles-ul a dat deja Londrei un ultimatum: fie retrage proiectul înainte de sfârșitul lunii, fie riscă să pericliteze negocierile pentru un acord comercial.

Într-o declarație dură, UE a mai spus că situația „a afectat grav încrederea” dintre părți și că nu va ezita să ia măsuri legale împotriva Regatului Unit.

Critica cu privire la demersul guvernului Johnson vine nu numai de la Bruxelles și alte capitale europene, ci și de la propriul său partid.

Respectabilii mei colegi nu înțeleg daunele aduse reputației noastre pentru onestitate și respectarea statului de drept?”, a spus fostul lider conservator Michael Howard în timpul unei dezbateri în Camera Lorzilor.

Cum poate guvernul să convingă viitorii parteneri internaționali că se poate avea încredere în Regatul Unit să respecte obligațiile legale ale oricărui tratat?”, a spus fostul prim-ministru Theresa May, într-o altă dezbatere din Camera Comunelor.

Și un alt fost prim-ministru conservator, John Major, și-a unit forțele cu succesorul său, laburist, Tony Blair, pentru a denunța acțiunile guvernului Johnson ca „iresponsabile, greșite în principiu și periculoase în practică.

Puneți la îndoială chiar integritatea națiunii noastre, au scris Major și Blair în ediția de duminică a The Sunday Times.

Alte aspecte ale proiectului de lege au fost, de asemenea, criticate de guvernele scoțian și galez, considerând că noua lege le ia din puteri.

Chiar și liderul Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, a intrat în discuție, avertizând că măsura ar putea dăuna unui posibil acord comercial cu Regatul Unit.

Motivele de care se agață Boris Johnson

Cu toate acestea, administrația Boris Johnson a declarat că nu va retrage proiectul de lege, despre care insistă să spună că este necesar ca măsură de precauție în cazul în care nu se ajunge la un acord comercial cu UE.

Autoritățile britanice susțin, de asemenea, că dispozițiile din propunere care au cauzat problema sunt necesare pentru a proteja acordul de pace din Irlanda de Nord, deși UE susține că face exact contrariul.

Pentru a evita o „graniță dură” între Republica Irlanda (parte a UE) și Irlanda de Nord (parte a Regatului Unit), ca urmare a Brexitului, acordul de ieșire necesită controlul fluxului de produse din Marea Britanie către Irlanda.

Această măsură a fost totuși criticată întotdeauna de cea mai dură aripă a susținătorilor Brexit.

Noua lege le-ar oferi miniștrilor britanici dreptul de a ignora aceste reguli, precum și angajamentele de ajutor de stat, dacă nu se ajunge la un acord cu UE.

Introducând propunerea în parlament, Johnson a insistat că măsurile sunt necesare „pentru a menține integritatea pieței interne britanice”.

Potrivit UE, măsura amenință acordul de pace din Irlanda de Nord. Guvernul britanic spune altfel.

Într-o întâlnire cu parlamentarii săi, în care liderul conservator le-a cerut să nu cadă din nou în dispute interne, a pledat pentru protejarea Regatului Unit de „dezastrul” provocat de UE, care le-ar putea „diviza țara” și „pune în pericol pacea și stabilitatea în Irlanda de Nord”, susținând propunerea.

Mulți cred însă că premierul încearcă să-i mulțumească pe cei mai radicali Brexit-eri cu această propunere.

Cu toate acestea, unii dintre criticii săi consideră că strategia face parte dintr-o încercare de a abate atenția de la tratarea epidemiei de coronavirus. Alţii, o văd în schimb ca pe o încercare de a forța UE să suspende negocierile pentru un acord post-Brexit.

Și cu Brexit-ul cum rămâne?

Discuțiile sunt blocate și pare puțin probabil să se ajungă la un acord înainte de 15 octombrie, termenul limită stabilit de Johnson însuși, ambele părți acuzându-se reciproc de intransigență și inflexibilitate în negocieri.

Și Bruxelles-ul crede că premierul britanic încearcă să-i învinovățească pe liderii UE pentru un eventual eșec.

Nu le vom oferi acea satisfacție. Refuzăm să fim manipulați„, a declarat un înalt oficial diplomatic al UE editorului de afaceri europene al BBC, Katya Adler.

„Pot supraviețui negocierile? De fapt, ele șchiopătează„, spune Adler.

„În ciuda disputelor amare și a unei liste uriașe de sarcini, în ciuda timpului și încrederii care se epuizează de ambele părți, nici UE, nici Marea Britanie nu par să vrea să fie primii care ies pe ușă”, explică jurnalista.

O nouă rundă de discuții începe luni la Bruxelles, deși jurnalistul BBC nu este optimist cu privire la posibilitatea unui acord.

„În acest moment se pare că este o posibilitate foarte îndepărtată. Ceea ce auziți de ambele părți implicate este că varianta „niciunui acord devine din ce în ce mai probabil”, conchide editoarea BBC.

VEZI ȘI:

Lecția Violetei Alexandru pentru Mircea Badea și cei cu ”Băga-mi-aș p… în morții tăi și în familia ta”

2 comments

Leave a reply