duminică, decembrie 8

BREXIT. Ce nu le spune Boris Johnson englezilor despre ruptura de UE. ”Vor să ne controleze libertatea”

2
1881

Premierul britanic Boris Johnson a declarat vineri că pentru Regatul Unit a sosit momentul să se pregătească pentru încheierea perioadei de tranziţie post-Brexit fără un acord cu UE privind viitoarele relaţii comerciale, dacă Bruxellesul nu-şi schimbă abordarea la negocieri, transmite agenția Reuters, preluată de Agerpres.

La summitul european de joi, UE a transmis Londrei un ultimatum, cerându-i să cedeze în principalele puncte divergente. În caz contrar, odată cu încheierea tranziţiei post-Brexit, la 1 ianuarie 2021 va vedea o ruptură a legăturilor sale cu blocul comunitar.

O astfel de posibilitate ar fi un dezastru pentru Marea Britanie, care a cunoscut deja pierderi substanțiale economice pre-Brexit din cauza companiilor care au părăsit deja Marea Britanie sau au redus masiv activitatea în insulă.

În plus, actuala pandemie lasă Regatul Unit fără resurse financiare importante de tipul ajutoarelor masive primite de țările UE de la bugetul comunitar și din împrumuturi foarte avantajoase oferite de Bruxelles, pentru a combatele efectele crizei coronavirus.

Dar cu toate acestea, conservatorii de la Londra nu dau înapoi, părând dispuși să-și asume un picaj dramatic.

”Devine clar că UE nu doreşte genul de acord încheiat cu Canada pe care l-am cerut iniţial. Ei vor să ne poată controla în continuare libertatea legislativă, pescuitul, într-o manieră care este evident inacceptabilă pentru o ţară independentă”, a spus vineri premierul Boris Johnson, într-o declaraţie televizată.

”Am tras concluzia că trebuie să ne pregătim pentru 1 ianuarie cu aranjamente mai degrabă de genul celor cu Australia, bazate pe principiile comerţului liber global. Dacă nu va exista o schimbare fundamentală de abordare din partea UE, vom merge către soluţia australiană. Şi trebuie să o facem cu mare încredere’‘, a precizat şeful executivului britanic, referindu-se aparent la regulile minimaliste ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

”Aşadar, a sosit momentul pentru mediul nostru de afaceri să se pregătească, pentru transportatori să se pregătească şi pentru călători să se pregătească”, a indicat Johnson, o formulă eufemistică prin care el îi anunță de fapt pe oamenii de afaceri că vine o perioadă foarte grea.

Per ansamblu, Bruxelles-ul doreşte un acord extins, care să cuprindă şi norme ale UE privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra doreşte doar un acord clasic de liber schimb, după modelul celui încheiat de UE cu Canada.

Dosarul pescuitului continuă să fie unul dintre principalele obstacole în apropierea poziţiilor – reprezentanţii britanici ai acestui sector se împotrivesc menţinerii accesului pescarilor europeni în apele britanice.

Criza post-Brexit va lovi dur în Marea Britanie, dar nici Uniunea Europeană nu va fi ocolită de consecințe negative.

De aceea, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, i-a cerut lui Boris Johnson să nu abandoneze negocierile cu Bruxelles-ul, pentru un posibil acord din care să câștige ambele părți, relatează The Guardian.

Europa vrea pace, dar Boris are probleme interne pe două fronturi

Primarul din Manchester, aflat în spatele protestelor față de Boris Johnson

„Am cerut Regatului Unit să rămână deschis compromisului, astfel încât să se poată ajunge la un acord. Desigur, asta înseamnă că și noi va trebui să facem compromisuri”, a spus Angela Merkel.

Președintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a asigurat vineri că cei 27 au continuat să lucreze pentru a ajunge la un acord cu privire la relația cu Regatul Unit după Brexit, după ce premierul britanic, Boris Johnson, a declarat că țara sa se îndreaptă spre o deconectare de la blocul comunitar fără un ”deal”.

„UE continuă să lucreze în favoarea unui acord, dar nu cu orice preț”, a scris politiciana germană pe Twitter, potrivit Efe.

Johnson a subliniat că 2021 va fi anul „anului recuperării și reînnoirii” și a insistat asupra voinței guvernului britanic de a face față dublei provocări, a Brexitului și a coronavirusului.

Premierul se confruntă cu o rebeliune internă privind noile restricții împotriva virusului, condusă de primarul laburist din Manchester, Andy Burnham, căruia i s-au alăturat și alți primari din nordul Angliei, zona cea mai afectată de virusul care este a provocat 43.293 de victime în Regatul Unit, țara cu cele mai multe decese din Europa.

VEZI ŞI:

Antibioticul viitorului. Descoperire revoluționară cu veninul de viespe ca sursă antibacteriană

Un medicament pentru amețeli, speranța plămânilor afectați de COVID 19

”Vaccinul anticoronavirus a terminat deja testarea și oferă o mulțime de speranțe, deoarece a produs apărarea corectă”

2 comments

Leave a reply