vineri, ianuarie 17

BREXIT. Acordul UE-UK egal 20%. Este Boris Johnson marele învingător sau ruptura de Europa va fi marea lovitură de ciocan dată britanicilor?

0
1820

Regatul Unit și Uniunea Europeană au ajuns la un compromis în ce privește un acord comercial post-Brexit, iar de la 1 ianuarie țara va părăsi, într-un final, și piața unică, și uniunea vamală. Brexit se finalizează, astfel, după peste patru ani.

„A meritat să luptăm pentru acest acord. Avem, acum, un acord corect și echilibrat cu Regatul Unit. Ne va proteja interesele europene, va asigura competiția corectă și va furniza predictibilitate pentru comunitățile noastre de pescari. Europa merge înainte”, a spus Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene.

Boris Johnson a scris și el pe Twitter, anunțând succesul negocierilor: „Acordul e finalizat!”

Cu mulți ani înainte ca Boris Johnson să fie o vedetă politică, psihologul american Abraham Maslow a explicat cheia succesului său: bărbatului care are în mână doar un ciocan, toate problemele i se pare chei către succes.

Cronicile sale nebune anti-UE, în calitate de corespondent de la Bruxelles pentru The Daily Telegraph, i-au adus faimă și au contribuit la crearea unui euroscepticism frivol și isteric.

Angajamentul său față de Brexit în referendumul din 2016 a ajuns să-l poarte spre conducerea Partidului Conservator. Ultimul său joc de-a șoarecele și pisica cu Comisia Europeană, pentru a încheia un viitor acord comercial începând cu 1 ianuarie, i-a oferit singura victorie politică dintr-un an dezastruos, umbrit de gestionarea neregulată a pandemiei.

Profitând de anunțul acordului, Guvernul britanic a scris într-un comunicat emis imediat după anunț că „acordul este fantastic”.

Guvernul Boris Johnson spune că „tot ceea ce a fost cerut de publicul britanic și tot ce a fost promis la referendumul din 2016 a fost obținut în acest acord”.

„Ne-am luat înapoi moneda, granițele, legile, comerțul și apele de pescuit. Semnarea acordului reprezintă vești fantastice pentru familiile și pentru companiile din orice parte a Regatului Unit. Am semnat primul tratat de liber schimb bazat pe tarife 0 și cote 0 care a fost obținut până acum cu Uniunea Europeană. Este cel mai mare acord bilateral de comerț semnat de oricare dintre părți Acordul garantează că nu ne mai aflăm în orbita Uniunii Europene, că nu mai suntem constrânși de regulile europene, iar Curtea Europeană de Justiție nu mai are niciun rol. În 1 ianuarie 2021 vom avea independență politică și economică în totalitate”, a mai transmis guvernul de la Londra.

Aceasta este însă faza triumfalistă, de PR, a acordului semnat de Bruxelles cu Londra. Faza realistă, practică, abia de-acum urmează!

Și dintr-o perspectivă rațională, Boris Johnson plasează Marea Britanie într-o situație mai rea decât atunci când a luat frâiele puterii executive, acum un an. Iată principala îngrijorare: acordul cu UE nu include sectorul serviciilor, care reprezintă 80% din economia țării.

Comerțul Marii Britanii cu continentul unit, chiar dacă nu vor exista tarife sau cote de impozitare, va pierde fluiditatea ultimelor decenii și va avea mult mai multe fricțiuni.

Guvernul britanic a calculat deja că vor fi necesari cel puțin 50.000 de noi agenți vamali. Scoția se află în frământări mari, amenințând un nou referendum de independență imediat ce pandemia se relaxează.

Irlanda de Nord, la rândul ei, este tot mai departe de Regatul Unit, iar inerția noii situații îi va uni din ce în ce mai mult destinul și interesele cu Dublinul decât cu Londra.

Johnson a trebuit să renunțe la politica sa, dar nu a dat înapoi din retorica ostilă față de UE.

Până în ultimul moment, el le-a promis britanicilor că Marea Britanie „va prospera puternic în viitor, cu sau fără un acord cu UE”.

PIB-ul britanic a fost unul dintre cele mai afectate din Europa, scăzând cu peste 11% și e abia începutul.

Datoria publică a explodat și promisiunea de a ”inunda” cu investiții în infrastructură și tehnologie  nordul sărăcit al Angliei – ai cărui votanți laburisti au decis în decembrie să-i acorde lui Johnson un vot de încredere – a început să se estompeze.

Dar premierul actual, întotdeauna cu ochii pe viitorul său loc în istorie, închide anul cu promisiunea îndeplinită de a fi încheiat aventura cu care a început totul: Get Brexit Done!

Leave a reply