marți, ianuarie 21

Bregenz – colț de rai cu ștaif austriac la granița a trei țări

0
1478

Nu sunt  prea iscusit mestesugar al descrierilor, al poeziilor care fac materialele-reportaj mai savuroase, asadar ma voi limita la o mica poveste zugravita mai cu seama prin pozele facute la fata locului, undeva prin Europa Centrala si anume in binecunoscuta regiune austriaca Vorarlberg.

Am vizitat inopinat, zilele acestea, o zona care ma face sa uit de vesnicul meu Caraibe, si pentru o clipa, macar. Deoarece am fost ademenit de acest taram germanic, as putea obiecta… mai mult decat mirific: Bregenz si lacul Bodensee, din partea austriaca  a grandiosului lac care intruneste trei tari binecunoscute in peisagistica geografica a Europei Centrale si Vestice: Austria, Elvetia si Germania.

Veti regasi printre poze si aceasta carena arhitectonica, Opera din Bregenz, care admira trecatorii turisti si spectatorii in sezon estival, cu semetie din interiorul lacului Constance (Bodensee, in germana), portul de croaziera pe lac si ambarcatiunile, parte din orasul Bregenz, capitala cantonului Voralrberg, flora din parcul din preajma-i, exotica, chiar, desi imprumuta de prin tarile tropicale, subtropicale sau mediteraneene si fauna formata din pescarusi, rate salbatice si lebede.

Acest text, pe care vi-l infatisez, il doresc mai putin povestit ci mai degraba vizualizat!

Poezia locului este aprinsa de insasi imaginile pe care vi le prezint pe aceasta pagina.

Ce m-a surprins insa, un detaliu pe care nu vreau sa-l neglijez – desi nu mai este un secret pentru nimeni – pe la popoarele germanice, a fost ordinea si disciplina lucrurilor bine finisate, cladite, curatenia si disponibilitatea factorilor locali de a-si administra adecvat tezaurul turistic, aprecierea fiecarui metru patrat de loc, utilizarea spatiului destinat portiunilor cu cea mai mare responsabilitate si seriozitate. De la cosurile de gunoi pana la frunzele cazute si imediat inlaturate din preajma cararilor, drumurilor sau locurilor de popas, din apropierea acestui lac si al zonei limitrofe turistice.

Un bun exemplu pentru noi romanii care neglijam in continuare mici detalii ce devin foarte importante atunci cand dorim sa formam un pol de tractie turistica!

Călin Daniel Cruceru

(Corespondență din Austria)

Leave a reply