Breaking news: Rheinmetall a înaintat o cerere guvernului german de a furniza Ucrainei 88 de tancuri Leopard

0
246

Sursa: picture alliance / photothek

UPDATE: Germania va autoriza livrarea de tancuri către Ucraina, spune o sursă din guvern pentru AFP, ceea ce ar fi o schimbare clară în politica Berlinului privind sprijinul militar pentru Kiev.


Sursa spune că anunțul va fi confirmat astăzi la o întâlnire internațională a miniștrilor apărării la baza militară Ramstein.

Guvernul federal a primit o nouă cerere din partea Rheinmetall pentru exportul de arme grele către Ucraina.
Acum este vorba de 88 de tancuri Leopard 1A5, scrie Welt , citând documente trimise de producător.

Rheinmetall a spus că livrarea va fi posibilă în câteva săptămâni, dar Cancelarul Olaf Scholz trebuie să își dea acordul.

Pe lângă această cerere de aprobare, există deja alte două oferte: de la Rheinmetall pentru furnizarea de 100 de vehicule blindate de transport de trupe Marder și de la Krauss-Maffei Wegmann Group pentru furnizarea de 100 de obuziere autopropulsate PzH 2000.

Toate deciziile de furnizare sunt aprobate de Consiliul Federal de Securitate. Acest organism este format din reprezentanți ai tuturor ministerelor implicate în exporturile de arme. Consiliul este prezidat de Olaf Scholz, care de facto are ultimul cuvânt în privința exporturilor de arme din Germania. Până acum, Scholz nu a fost de acord cu furnizarea directă de arme grele Ucrainei.

Potrivit companiei, valoarea tancurilor Leopard 1A5 folosite este de aproximativ 115 milioane de Euro.

Împreună cu oferta de 150 de milioane Euro pentru vehiculele de luptă de infanterie Marder și oferta de 1,8 miliarde Euro pentru obuziere autopropulsate, costul total al armelor grele oferite este de peste 2 miliarde Euro.

Anterior, inspectorul general adjunct al Bundeswehr Marcus Laubenthal  a respins posibilitatea de a furniza arme grele  Kievului. Potrivit acestuia, Germania are nevoie de vehicule de luptă ale infanteriei germane Marder, în special, pentru a îndeplini diverse obligații în cadrul formațiunilor NATO.

Dar câteva zile mai târziu, ministrul de externe Annalena Burbock a spus că  Germania studiază ce servicii și muniții suplimentare vor fi necesare pentru vehiculele sale de luptă de infanterie Marder, astfel încât Ucraina să le poată folosi.

Leave a reply