sâmbătă, iunie 15

Brazilia va construi cea mai mare fabrică din lume de țânțari modificați genetic pentru a lupta împotriva virusului dengue

0
476

Cea mai mare fabrică de țânțari modificați genetic din lume se află în construcție la momentul actual în Brazilia, ca parte a unei strategii la nivel mondial de a proteja până la 70 de milioane de oameni de la a se îmbolnăvi în urma infectării cu anumite virusuri precum virusul dengue, transmis și răspândit de țânțarii Aedes și, în special, de tipul de țânțar Aedes aegypti.

La fabrica din Brazilia vor fi creați și eliberați în natură țânțari infectați în mod intenționat cu anumite bacterii care îi împiedică să mai răspândească virusurile pe care le poartă, informează organizația non-profit World Mosquito Program (WMP). Revista științifică Nature a publicat recent mai multe informații în legătură cu acest proiect.

În decursul următorilor zece ani, vor fi eliberați anual până la cinci miliarde de țânțari modificați genetic în zonele urbane ale Braziliei, servind drept mecanism de contracarare a răspândirii febrei denga.

Creată în parteneriat cu Oswaldo Cruz Foundation, un institut științific brazilian din Rio de Janeiro, ferma de țânțari ar trebui să își înceapă activitățile în anul 2024, însă, până la momentul actual, nu a fost stabilită locația sa finală.

Fabrica de țânțari modificați genetic din Brazilia va fi cea mai mare de acest gen care va produce țânțari infectați cu bacteria Wolbachia, a declarat într-un interviu acordat revistei Nature directorul World Mosquito Program, Scott O’Neill, microbiolog la Universitatea Monash din Australia, informează rfi.

„Acest lucru ne va permite să protejăm, într-o perioadă scurtă de timp, mai mulți oameni decât am fi putut din orice altă țară”, a adăugat O’Neill.

După mai bine de 20 de ani de la dispariție, febra denga a reapărut în Brazilia în anul 1981, fiind raportate în decursul următorilor 30 ani șapte milioane de cazuri de infectare în întreaga țară, per total mai multe decât oriunde altundeva în lume.

Totodată, populația Braziliei a fost grav afectată și de epidemiile virusurilor Zika și Chikungunya.

Aedes aegypti, mai bine cunoscut sub numele de țânțarul febrei galbene, este purtătorul virusurilor care provoacă febra denga, febra galbenă și afecțiunile asociate cu virusul Chikungunya, transmise prin înțepături.

Această specie de țânțari se găsește predominant în zonele umede și în zonele de coastă, care le servesc drept habitat de reproducere.

În urma studiilor derulate de cercetători din Australia, Brazilia, Columbia, Indonezia și Vietnam s-a dovedit deja că țânțarii modificați genetic, odată ce sunt eliberați în natură, pot reduce cu până la 77% cazurile de infectare cu virusul care provoacă febra denga.

Cu toate acestea însă, până în prezent, tehnologia nu a fost testată la scară largă.

 

Leave a reply