miercuri, ianuarie 26

Brazilia identifică cazurile de coinfecție a două variante ale coronavirusului la aceeași persoană

Studiile au confirmat posibilitatea ca o persoană să poată fi infectată de diferite mutații ale SARS-CoV-2 în același timp
0
1053

Un studiu a detectat  cinci tulpini diferite care circulă în statul Rio Grande do Sul, una dintre ele este nouă. Autoritățile braziliene sunt conștiente de evoluția mutației din Amazonia care a colapsat spitalele

 

“Un grup de oameni de știință din Brazilia a detectat cazuri de co-infecție simultană cu două variante diferite ale noului coronavirus la aceeași persoană, potrivit unui studiu publicat joi, într-un moment în care pandemia se răspândește din nou puternic în toată țara”, conform dezvăluirilor portalului elperiodico.com

Studiul, la care a participat Laboratorul Național de Calcul Științific, legat de Ministerul Științei și Tehnologiei, a confirmat posibilitatea ca o persoană să poată fi infectată de diferite mutații ale SARS-CoV-2 în același timp.


Constatarea a venit din studiul genetic al eșantioanelor a 92 de pacienți din statul Rio Grande do Sul, în sudul Braziliei, o țară care a acumulat miercuri 220.000 de decese și aproape 9 milioane de cazuri de covid-19, potrivit datelor oficiale.

În cel puțin două dintre aceste probe au existat cazuri de coinfecție cu diferite linii ale agentului patogen, unul dintre ele numit E484K, o mutație găsită inițial în Africa de Sud.

 

Brasil: ordenan toque de queda en Amazonas por colapso hospitalario por Covid-19
foto: france24

Încă nu există dovezi solide că acest fenomen reprezintă o creștere a pericolului legat de boală.

De fapt, acești doi pacienți co-infectați “au avut covid-19 ușor până la moderat și s-au recuperat fără a fi nevoie de spitalizare” în noiembrie anul trecut, au subliniat cercetătorii într-un comunicat.

Coinfectii „îngrijorătoare”

Cu toate acestea, oamenii de știință consideră că acest tip de coinfecții simultane sunt „îngrijorătoare”, deoarece amestecă genomi de diferite variante care, în cele din urmă, ar putea duce la o evoluție a virusului.

Studiul a mai detectat că în Rio Grande do Sul – al cincilea stat brazilian ca mărime cu cele mai multe cazuri de covid-19, cu 536.746 de infectați și 10.512 decese – există „cinci linii” diferite de coronavirus, dintre care unul este nou și are a fost numit VUI-NP13L.

De asemenea, au confirmat diseminarea pe scară largă în această regiune, învecinată cu Argentina și Uruguay, a variantei E484K, care fusese deja găsită luna trecută la Rio de Janeiro.

E484K face parte dintr-un grup de variante SARS-CoV-2 care au fost asociate cu infecții crescute, deoarece pare să crească legătura dintre proteina vârf a virusului și receptor, afectând astfel neutralizarea anticorpilor.

„Acest lucru este îngrijorător, deoarece se știe că această mutație poate fi asociată cu o evadare a anticorpilor formați împotriva altor variante ale virusului”, explică profesorul Fernando Spilki, de la Laboratorul de Microbiologie Moleculară de la Universitatea Feevale, care a participat, de asemenea, la cercetare. Pentru Spilki, răspândirea E484K este „o dovadă suplimentară că aceste noi variante pot cauza probleme chiar și la persoanele care au imunitate anterioară”.

 Varianta amazoniană

Pe de altă parte, Brazilia așteaptă și evoluția noii variante detectate în statul Amazonas, unde a existat o creștere exponențială a infecțiilor care și-a supraaglomerat din nou spitalele, inregistrandu-se, de asemenea, o lipsă de butelii de oxigen pentru pacienții săi.

Varianta amazoniană a fost identificată la începutul lunii de către autoritățile japoneze după analiza efectuată asupra a patru călători din acea țară care au călătorit prin Amazon și a fost ulterior confirmată de Fundația Oswaldo Cruz (Fiocruz), un centru de cercetare medicală de vârf în America Latina.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, cazurile acestei variante detectate în Amazon au fost deja înregistrate în opt țări”, incheie sursa citată.

foto coperta: aa.com.tr.

Leave a reply