Brazilia devine epicentrul mondial al pandemiei. Cu un preşedinte iresponsabil, specialiştii mai au un singur mesaj: „Să ne rugăm!”
Călin Daniel Cruceru – corespondenţă din Sao Paolo pentru LUMEALIBERA.RO
Brazilia rămâne fermă în drumul spre a deveni epicentrul pandemiei coronavirusului. Marți, pentru prima dată, ţara sambei a depășit bariera psihologică de 1.000 de decese zilnice (au fost înregistrate 1.179 de decese), ajungând la aproape 18.000 în total, continuând să crească în clasamentul mondial al pacienților.
Brazilia este deja a treia țară din lume cu cele mai multe cazuri confirmate (peste 270.000), doar în spatele SUA și Rusiei, iar în acest moment nu există niciun indiciu că lucrurile se vor îmbunătăți pe termen scurt sau mediu, dimpotrivă.
Diverse studii indică faptul că Brazilia ar putea să devină, dacă nu este deja, țara din lume cu cele mai multe cazuri.
Cifrele pot părea relativ discrete pentru o țară de 210 milioane de locuitori, dar sunt înșelătoare. Un studiu coordonat de Universitatea din São Paulo (USP), estimează că în prezent există peste 3,3 milioane de brazilieni infectați, de 12 ori mai mult decât spun datele guvernamentale.
Realitatea din cea mai populată țară din America Latină poate fi mult mai gravă decât pare la prima vedere. Sunt mai mulţi factori: este una dintre țările care a făcut cele mai puține teste, spitalizările pentru sindromul respirator acut și decesele suspecte au izbucnit de la prima infecție.
Impactul covid-19 este foarte inegal pe acest teritoriu de dimensiuni continentale și cu 210 milioane de locuitori. Rolul lui Jair Bolsonaro, preşedintele care boicotează direct eforturile guvernatorilor ca recomandările de izolare să fie respectate pentru controlul pandemiei, contribuie masiv la creşterea infectării populaţiei.
Walter Cintra, specialist în administrarea spitalului la Fundația Getulio Vargas, amintește că viteza de contagiune și letalitatea au surprins întreaga comunitate științifică, dar subliniază că Brazilia „trăiește o tragedie” din cauza unei probleme adăugate: guvernul său federal.
„Președintele a cumpărat un război împotriva științei, l-a transformat într-un proiect politic și chiar amenință o lovitură de stat. Este foarte dificil să gestionezi o pandemie ca aceasta. A depășit toate limitele”, subliniază el prin telefon. Cintra, medic și profesor, subliniază că măsurile de izolare socială trebuie foarte bine calibrate, deoarece „oamenii nu pot muri de foame acasă”.
Dincolo de cearta politică, alarmele se extind chiar și în São Paulo, capitala economică. Deși este epicentrul epidemiei, rețeaua sa de spitale este mult mai robustă decât cea a unor state nord-estice mai sărace, unde sistemul s-a prăbușit deja.
Primarul, Bruno Covas, a avertizat duminică despre faptul că 90% din secţiile de terapie intensivă din acest oraș de 12 milioane de locuitori sunt ocupate deja, ceea ce necesită o carantină totală similară cu cea implementată la începutul acestei luni de către alte capitale mai mici, precum São Luis (Maranhão) ), Belén (Pará) sau Fortaleza (Ceará). Manaus nu a făcut acest lucru, în ciuda faptului că sistemul său de sănătate și înmormântare sunt saturate de săptămâni întregi.
Primarul din São Paulo, care de câteva săptămâni încearcă să-și convingă concetățenii săi de gravitatea crizei în timp ce luptă personal cu cancerul, ar dori să interzică toate activitățile neesențiale, dar, a subliniat el, izolarea orașului fără a include zona metropolitană ar avea prea puțin sens. A a pasat mingea către guvernator, care nu a decis însă nimic concret.
São Paulo a fost unul dintre primele locuri din Brazilia unde s-au închis școlile și s-a impus o carantină în urmă cu 55 de zile, dar după câteva săptămâni de respectare relativ strictă, cetățenii s-au relaxat din cauza nevoilor zilnice de trai sau a neglijării și doar jumătate din populație rămâne în case.
Este imposibil de știut chiar despre amploarea pandemiei, deoarece Brazilia nu a reușit decât să facă aproximativ 350.000 de teste. Dintre acestea, 150.000 sunt în curs de procesare. Spania, cu o populație de cinci ori mai mică, a făcut 1,3 milioane.
Oremos. Força SUS. Ciência. Paciência. Fé! #FicaEmCasa
— Henrique Mandetta (@lhmandetta) May 15, 2020
Deficiențele de a face față unei avalanșe de pacienți cu coronavirus care au nevoie de terapie intensivă au fost semnalate pentru prima dată în orașul Manaus, în inima Amazonului. Nu a durat mult timp ca sistemul sanitar și cel al serviciilor funerare să fie copleșite.
Covid-19 se răspândește rapid și în comunitățile indigene, mult mai vulnerabile la viruși, ceea ce este de mare îngrijorare pentru susținătorii drepturilor lor, inclusiv episcopii catolici din Brazilia.
Unul dintre brazilienii care cunoaşte cel mai bine pandemia, Luiz Henrique Mandetta, pe care preşedintele Bolsonaro l-a demis în aprilie temându-se de popularitatea în creştere a specialistului în boli infecţioase, a apelat la credință când urmașul său a demisionat vineri de la şefia Ministerului Sănătăţii.
„Să ne rugăm. Forța SUS (sistemul de sănătate publică). Ştiinţă. Răbdare. Credință!”, a scris el pe Twitter.