Călin Daniel Cruceru – corespondenţă din Sao Paolo pentru LUMEALIBERA.RO
Brazilia a depășit Regatul Unit al Marii Britanii și a devenit a doua țară cu cel mai mare număr de decese cauzate de Covid-19, ajungând la 41.828 de victime. Ministerul Sănătății a înregistrat 909 decese cu coronavirus în ultimele 24 de ore și a adăugat 25.982 de cazuri de noi pozitivi, ceea ce a dus la 828.810 soldul total al infecțiilor confirmate.
Brazilia, cu aproximativ 210 milioane de locuitori, este poziționată ca a doua țară din lume în număr de infectați și morți, chiar în spatele Statelor Unite.
În ciuda faptului că faimoasa „curbă” încă nu a atins apogeul, care ar putea apărea în săptămânile următoare, marea majoritate a celor 27 de state braziliene continuă să se mențină ferme cu planurile lor de relaxare, criticate de comunitatea științifică și aplaudate de președintele de extremă dreaptă Jair Bolsonaro.
„Această flexibilitate este destul de riscantă acum, având în vedere că ne aflăm într-un moment necontrolat al pandemiei din țară, cu o creștere a cazurilor confirmate și a deceselor”, a declarat pentru agenţia EFE medicul Leonardo Weissmann, consultant al Societății braziliene de boli infecțioase, SBI.
Începând cu 26 februarie, când a fost înregistrat oficial primul caz, coronavirusul a ajuns deja la 80% din municipalitățile din Brazilia care continuă cu un ministru interimar al Sănătății, generalul Eduardo Pazuello, fără experiență medicală, numit în funcţie după demisiile unor specialişti de marcă intraţi în conflict cu Bolsonaro.
Speranţe pentru un vaccin
În paralel cu deciziile iresponsabile ale Guvernului central, regiunile Braziliei fac eforturi supraomeneşti să compenseze criza indusă artificial de politica preşedintelui Bolsonaro de ignorare a pericolului coronavirusului.
Guvernatorul statului São Paulo, João Doria (PSDB), a anunțat joi dimineață că Institutul Butantan va produce un vaccin împotriva noului coronavirus, în asociere cu laboratorul chinez Sinovac Biotech.
„Astăzi, puțin după ora 12:30, un anunț istoric: acordul încheiat de Institutul Butantan cu laboratorul chinez și a treia fază de testare, care este ultima fază pentru vaccinul coronavirus”, a declarat guvernatorul, alături de Dimas Covas, directorul Institutului, într-un videoclip publicat pe contul său de Twitter.
El s-a referit la programul conferinței de presă zilnice pe care guvernul său îl ține de la începutul pandemiei Covid-19 pentru a actualiza situația bolii și acțiunile administrației de stat. Într-un alt mesaj de pe aceeași rețea de socializare, Doria a declarat că acest vaccin „este unul dintre cele mai avansate din lume”.
Nu mai sunt locuri în cimitire
Primarul din Sao Paolo, Bruno Covas, a avertizat recent despre faptul că 90% din secţiile de terapie intensivă din acest oraș de 12 milioane de locuitori sunt ocupate deja, ceea ce necesită o carantină totală similară cu cea implementată la începutul acestei luni de către alte capitale mai mici, precum São Luis (Maranhão) ), Belén (Pará) sau Fortaleza (Ceará). Manaus nu a făcut acest lucru, în ciuda faptului că sistemul său de sănătate și înmormântare sunt saturate de săptămâni întregi.
Primarul din São Paulo, carei încearcă să-și convingă concetățenii săi de gravitatea crizei în timp ce luptă personal cu cancerul, a dorit să interzică toate activitățile neesențiale, dar, a subliniat el, izolarea orașului fără a include zona metropolitană ar avea prea puțin sens.
A a pasat mingea către guvernator, care nu a decis însă nimic concret.
São Paulo a fost unul dintre primele locuri din Brazilia unde s-au închis școlile și s-a impus o carantină în urmă cu două luni.
Dar, dar după câteva săptămâni de respectare relativ strictă, încurajaţi de discursul iresponsabil al lui Bolsonaro, cetățenii s-au relaxat din cauza nevoilor zilnice de trai sau a neglijării și nu au mai rămas în case.
Rezultatul s-a văzut: cimitirele şi-au epuizat locurile de înmormântare.