duminică, noiembrie 28

BOR şi îndemnurile electorale

2
939

Biserica Ortodoxă Română, dar şi alte Biserici şi culte, au dreptul şi chiar obligaţia să îşi sfătuiască credincioşii cu privire la alegerea profilului moral al conducătorilor ţării în care trăiesc. Creştinii nu votează programe electorale, ci caractere, a căror moralitate trebuie fi evaluată.

Patriarhia Română nu face politică, pentru că nu pronunţă nume de partide politice ori candidaţi. Biserica îndeamnă, nu ordonă. Milioanele de creştini ortodocşi din România generează o parte însemnată a taxelor şi impozitelor, fiind piloni esenţiali ai societăţii. Deciziile politicienilor influenţează direct şi brusc viaţa lor şi modul în care îşi practică religia. Aşadar, BOR nu face propagandă electorală, ci firească pastoraţie.


Am citit cele 10 îndemnuri electorale. N-am ştiut dacă să mă bucur sau să plâng. Pe de o parte, toate cele zece paragrafe ne aduc luciditatea de care avem nevoie în cabina de vot. Pe de altă parte, unde găsim, în România, politicianul care să corespundă acestui profil moral, conturat de Patriarhie? La Timişoara l-au găsit, da nu e român, ci e german şi-l cheamă Fritz.

Primul punct: „Manifestarea credinței în Dumnezeu…” De trei decenii, politica românească e manifestarea necredinţei în Dumnezeu. Decalogul lui Moise spune: „Să nu furi!”. Ies din schemă politicienii care au furat. Toţi, cum ar veni. Şi eu cu cine votez, vorba electorului cu scrisoarea pierdută?

Al treilea punct: Promovarea familiei tradiționale, firești, formată din bărbat și femeie, menită să conceapă alte vieți. N-am terminat de citit fraza că m-a săgetat imaginea cuplului cu fetiţă de 25 de ani şi politician cu mustaţă. Apoi, a dat năvală altul, cu vreo cinci mariaje, altul cu nevastă şi amantă, plus ăla care se uita la filme porno în plenul Parlamentului. Iar n-am cu cine vota.

Punctul al şaselea:  Diminuarea sărăciei, dezvoltarea economică și creșterea demografică a României. M-am uitat în portofelul şi pe cuponul de pensie al bunicii, la sutele de mii de copii români care se culcă seara flămânzi şi la milioanele de români care au fugit din România ca să scape de sărăcia aia de care vor să ne scape politicienii, dar nu vrem noi. E clar. N-ai pe cine, frate.

Îndemnul pe care BOR îl face credincioşilor este necesar, firesc şi dumnezeiesc, dar nu are corespondenţă în teren. Făgăduiesc să caut mai bine până la alegeri, poate mi-a scăpat careva. Bine-ar fi. Eu ştiu… Să încerc la ăia care n-au prea fost la ciolan, îmi spun. N-au avut încă timp să fure, înşele ţara şi nevasta. Ar fi culmea ca tocmai ei să corespundă punctelor fierbinţi din decalog. O să văd, încă e timp.      

Paul Palencsar, jurnalist şi teolog

2 comments

  1. Gabriel 9 noiembrie, 2020 at 13:14 Răspunde

    Buna ziua. Articolul pare un indemn mascat la absenteism. Stim pe cine avantajeaza absenteismul. O informatie: Alba ca Zapada, Capitanul Picard, Superman si alte personaje drepte si cinstite nu candideaza! Si, sefii BOR sunt pesedisti si influenteaza alegatorii spre a vota PSD . Ei au afaceri cu paduri, supermarketuri, imobiliare. Ei am masini scumpe, posesiuni enorme. Preotii obisnuiti, cei care cu adevarat se chinuie in viata de zi cu zi sa aduca lumina si sfat enoriasilor, au hotarate ce sume de bani sa trimita la sefii BOR. Ipocrizia este un pacat, domnule, iar minciuna, unul si mai mare. Aveti o bila neagra de la mine. Sa va ierte Dumnezeu.

Leave a reply