duminică, decembrie 3

Bogdan Mateescu, propunerea PNL pentru Ministerul Justiției. Ciucă: „Este un profesionist”

0
270

Controversatul judecător și fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii Bogdan Mateescu se regăsește pe lista favorițiilor PNL pentru portofoliul Justiției. De asemenea un nume nou care ar putea să-l înlocuiască pe Bogdan Aurescu la Externe este Luminița Odobescu, consilier prezidențial al lui Klaus Iohannis pe politică externă.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a confirmat că Bogdan Mateescu „este în analiză” pentru conducerea Ministerului Justiției.

Este în analiză. Dacă ne uităm la CV-ul domniei sale, vedem că este un profesionist. Trebuie mers pe parcursul, pe linia de modernizare și menținere a independenței justiției în România”, a declarat Ciucă, marți, după ce a fost ales președinte al Senatului, la o zi de la plecarea de la șefia Guvernului.

Judecătorul Bogdan Mateescu, în vârstă de 42 de ani, este președinte al Tribunalului Vâlcea, funcție pe care o ocupă din ianuarie 2023.

În ianuarie 2021, el a devenit președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, funcție în care trebuia să rămână timp de un an. El și-a prelungit însă mandatul peste limita legală și a rămas interimar la conducerea CSM până în mai 2022, după ce Secţia pentru judecători a Consiliului a respins candidaturile depuse de judecătoarele Andrea Chiș și Gabriela Baltag, care între timp s-au pensionat.

Conform CV-ului său, între 2000 și 2004, Mateescu a urmat Facultatea de Drept „Simion Bărnuţiu” de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. În perioada 2005-2007, a urmat Institutul Naţional al Magistraturii și a promovat examenul de capacitate în 2008. În 2013, a obţinut gradul profesional de tribunal ca urmare a examenului de promovare pe loc organizat de CSM.

În perioada septembrie 2004-decembrie 2004 a fost consilier juridic la SC Sind România SRL, sucursalele Călimăneşti, Olăneşti, Govora şi Voineasa. A fost auditor de justiţie în perioada 2005-2007, în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, judecător stagiar la Judecătoria Sector 4 Bucureşti, în perioada 2007-ianuarie 2009, iar din ianuarie 2009 și până în 2017 a fost judecător la Judecătoria Râmnicu Vâlcea. El a condus Judecătoria Râmnicu Vâlcea în perioada 2013-2017. Din 2017, a devenit membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

 • Alte noi nume pe lista miniștrilor din viitorul guvern

De asemenea, ultimele informații pe surse arată că actualul ministru al Fondurilor Europene Marcel Boloș ar merge la Finanțe și Sebastian Burduja la Energie în locul lui Virgil Popescu .

De menționat este că lista cu propunerile de miniștri urmează să fie votată în Biroul Național al PNL care se va reuni marți după-amiază.

Potrivit surselor Hotnews.ro, guvernul condus de Marcel Ciolacu va avea 18 ministere, și nu 20 câte sunt în prezent. Ministerul Turismului și Sportului și Ministerul Antreprenoriatului vor fi transformate în Agenții.

La PNL, bătălia pentru portofoliile din viitorul Guvern este un acerbă fiind mai mulți doritori. De altfel potrivit surselor HotNews.ro, președintele Klaus Iohannis le-a cerut liberalilor să nominalizeze în viitorul Guvern oameni din eșalonul doi din partid, mai exact vicepreședinți sau parlamentari.

Președintele PNL Nicolae Ciucă a fost validat marți președinte al Senatului, în timp ce secretarul general al PNL, Lucian Bode, așteaptă în continuare girul președintelui Klaus Iohannis de a rămâne și în viitorul guvern.

Cătălin Predoiu, propus premier interimar se va regăsi în Guvernul lui Marcel Ciolacu, susțin sursele HotNews.ro, fie în funcția de vicepremier, fie la Ministerul de Interne.

 • Portofolii PNL
 1. Vicepremier Cătălin Predoiu?
 2. Justiție – Bogdan Mateescu
 3. secretar general – Mircea Abrudean
 4. Finanțe – Sebastian Burduja / Marcel Boloș
 5. Dezvoltare – Adrian Veștea
 6. Interne – Cătălin Predoiu/ Lucian Bode
 7. Mediu -Mircea Fechet
 8. Externe – Bogdan Aurescu / Luminita Odobescu
 9. Energie – Virgil Popescu / Sebastian Burduja
 10. Educație – Ligia Deca
 11. Cultură – Raluca Turcan

Leave a reply