vineri, februarie 3

Bogdan Huțucă, șeful PNL Constanța: ”Eliminăm dubla impozitare a veniturilor din fondurile de pensii private”

0
115

Bogdan Huțucă, liderul PNL Constanța, anunță, miercuri, că a fost votat un proiect de lege inițiat de parlamentarul constănțean alături de Mara Calista și alți colegi deputați care are ca scop ”o așezare justă a impozitului pe veniturile din pensiile administrate privat”, se arată într-un comunicat de presă al partidului.

”Astfel, potrivit prevederilor legale în vigoare până în prezent, venitul impozabil din pensiile private – Pilonul II; III și IV – este reprezentat de suma totală încasată de cetățean, formată din cele doua componente ale acesteia, respectiv contribuțiile nete acumulate pe perioada de cotizare la fondul de pensii administrat privat plus câștigul efectiv rezultat din fructificarea acestor acumulări prin plasamentele realizate de respectivul fond pe piețele financiare. De aici se deduce plafonul neimpozabil de 2.000 lei”, arată Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci.

Liderul PNL explică că era nevoie de această măsură reparatorie și pentru că statul nu și-a respectat promisiunile pe care și le-a luat față de români atunci când s-a implementat Pilonul II.

„Pilonul II de pensie a apărut în 2008, iar atunci se transferau către acesta 2%, din contribuția totala de 25% a fiecăruia la Pilonul I, urmând ca procentul să crească anual cu 0.5%, pentru ca în 2016 să atingem ținta de 6%. Din păcate, statul român nu și-a respectat propriile prevederi legale și a tot prorogat creșterea procentului care se transfera la Pilonului II , iar în 2016 pragul a fost înghețat la nivelul de 5,1%. Mai mult, un an mai târziu, printr-o Ordonanță dată de Guvern, odată cu transferul integral al contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, procentul alocat către Pilonul II a scăzut la 3,75%, cât este și in prezent.

Acest lucru a afectat în mod nedrept economiile românilor. Legea votată astăzi de Parlament stabilește o noua baza impozabila pentru toate veniturile din pensii administrate privat și repară astfel cele doua nedreptăți la care românii au fost supuși pana acum. Este vorba despre reducerea făcută de stat a acumulărilor de contribuții bănești la Pilonul II, care erau aducătoare de câștig la finalul perioadei de cotizare și impozitarea dubla a contribuțiilor nete la Pilonul III si IV, atât înainte de a fi plătite către fondul de pensii cât și ulterior , la momentul încasării acestora ca drepturi de pensie privată ”, arată Huțucă în comunicat.

Liderul liberal explică exact ce se va impozita:

Impozitul se va aplica de acum înainte doar pe câștigul net obținut de cetățeni ca rezultat al plasamentelor făcute de fondurile de pensii administrate privat pe piețele financiare din care se deduce același plafon neimpozabil de 2.000 lei. Nu se vor mai impozita contribuțiile acumulate de-a lungul timpului în aceste fonduri, pe care cetățeanul a ales să le economisească, după ce în prealabil a plătit un impozit pe aceste venituri. Cu alte cuvinte, impozitul vizează doar partea de fructificare a sumelor economisite în fondurile de pensii, nu și sumele economisite.

Bogdan Huțucă arată că de această lege vor beneficia atât românii cât și economia românească:

Prin această măsură, vom face ca fondurile de pensii să fie mai atractive pentru români, care astfel vor fi încurajați să investească mai mult în propria siguranță financiară. În plus, pe termen mediu și lung, fondurile de pensii vor avea la dispoziție mai mulți bani pe care să îi investească în economia națională”, arată liderul liberal într-un comunicat de presă de miercuri.

Leave a reply