Ministrul de externe Bogdan Aurescu a avut marți seară o convorbire telefonică cu omologul său olandez, Wopke Hoekstra, cu care a discutat inclusiv tema aderării României la spațiul Schengen, o decizie în raport cu care Țările de Jos și-au manifestat reticența.
Descriind-o ca pe o conversație “bună”, șeful diplomației române a anunțat pe Twitter că a discutat cu șeful diplomației de la Haga despre cooperarea bilaterală româno-olandeză, despre reuniunea miniștrilor de externe din NATO de la București care va avea loc în perioada 29-30 noiembrie la București, dar și despre prioritățile de pe agenda europeană.
Între prioritățile de pe agenda UE s-a aflat și “aderarea României la Schengen”, a spus Aurescu.
“Am confirmat dorința noastră reciprocă de a aborda împreună probleme comune prin dialog și contacte strânse”, a precizat ministrul de externe.
De cealaltă parte, Wopke Hoekstra a precizat, tot pe Twitter, că a avut “o conversație bună cu colegul meu român Bogdan Aurescu.
“Am discutat despre relațiile noastre bilaterale și am reafirmat buna noastră cooperare în cadrul UE. Aștept cu nerăbdare să ne întâlnim personal în timpul reuniunii miniștrilor de externe din NATO de la București”, a precizat el.
Aflat săptămâna trecută într-o vizită de lucru la Bruxelles, premierul Nicolae Ciucă a asigurat că România va soluționa în timp oportun problemele bilaterale cu Olanda pe chestiunea Schengen.
Un raport și o serie de concluzii ale misiunii de evaluare Schengen care a avut loc recent în România au fost prezentate săptămâna trecută în perspectiva adoptării în Consiliu a unei decizii privind aderarea țării la acest spațiu, iar oficialii români au precizat că evaluarea este una pozitivă.
În timp ce majoritatea țărilor și liderilor UE sunt de acord cu aderarea României la Schengen, Parlamentul Olandei, țară este recunoscută pentru opoziția și reticența primirii României și Bulgariei în zona de liberă circulație, a votat o rezoluție prin care solicită guvernului lui Mark Rutte să nu ia “măsuri ireversibile” până nu examinează modul în care România supraveghează frontierele externe. Aflat recent într-o vizită în România, premierul olandez Mark Rutte a avut o atitudine rezervată. El a afirmat că Olanda nu este, “în principiu, împotriva aderării României la Schengen”, însă a subliniat că trebuie îndeplinite toate condițiile, invocând Mecanismul de Cooperare și Verificare prin care România încă este monitorizată și problematica statului de drept.
Susținută de peste un deceniu de către Comisia Europeană și Parlamentul European, aderarea României, Bulgariei și a Croației la spațiul Schengen poate fi decisă printr-un vot în unanimitate la nivelul formațiunii Justiție și Afaceri Interne a Consiliului Uniunii Europene, care ar putea avea loc la Consiliul JAI din data de 8 decembrie.