Bode: Niciodată nu suntem 100% pregătiţi pentru catastrofe

0
139

Niciodată nu putem spune că suntem sută la sută pregătiţi în situaţii de catastrofe, aşa cum am văzut în Turcia în urmă cu câteva zile, a declarat, joi, la Iaşi, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, care a menţionat că România a devenit furnizor de protecţie civilă la nivel european.

Aflat la Iaşi, alături şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, pentru a participa la inaugurarea primului poligon de pregătire în situaţii de urgenţă pentru pompieri şi personalul SMURD, ministrul Lucian Bode a spus că deşi niciodată nu poţi spune că eşti pregătit sută la sută pentru a face faţă catastrofelor naturale, în prezent România este mult mai bine pregătită în comparaţie cu anii anteriori.

„Am spus şi ieri, şi o repet şi aici, în faţa dumneavoastră. Niciodată nu putem să spunem că suntem sută la sută pregătiţi în situaţii de catastrofe, aşa cum am văzut în Turcia în urmă cu câteva zile. Dar România este mult mai pregătită în raport cu ceea ce puteam să oferim în anul 2007″, a exemplificat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Acesta a declarat totodată că fiecare judeţ are, prin Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă, atât echipamente specifice cât şi salvatori pregătiţi ca într-o situaţie critică să intervină imediat.

Profesionalismul salvatorilor români este cunoscut şi arhicunoscut„, a mai afirmat ministrul Afacerilor Interne.

Acesta s-a aflat, joi dimineaţa, la Iaşi, pentru a lua parte la inaugurarea poligonului de pregătire în situaţii de urgenţă pentru pompieri şi personalul SMURD.

„Faptul că astăzi, aici, punem bazele primului proiect naţional de acest tip este un lucru lăudabil. Această investiţie de peste 4 milioane de euro, din cei 10 milioane de euro, cât reprezintă întreg proiectul Axa de finanţare SMURD 2, este necesară cu atât mai mult cu cât vedem ce se întâmplă în aceste zile în Turcia. Apreciem foarte mult faptul că, iată, după 7-8 ani de pregătire, de investiţii din fonduri europene de peste 1 miliard de euro, bani care au intrat în dotări, echipamente, autospeciale, elicoptere, avioane, şi în pregătirea salvatorilor români, iată că România a devenit furnizor de protecţie civilă la nivel european”, a mai declarat ministrul Lucian Bode.

El a dat asigurări că acest gen de proiect va fi multiplicat la nivel naţional.

„Le vom dezvolta şi în alte localităţi, şi în alte zone ale ţării. Sunt necesare. Fonduri există, determinare există. Aşadar nu văd de ce nu am putea să facem aceste lucruri”, a mai spus ministrul Bode.

Poligonul de pregătire în situaţii de urgenţă pentru pompieri şi personalul SMURD Iaşi este parte a proiectului SMURD-2, o continuare a proiectului SMURD, finanţat în perioada de programare 2007-2013, prin care s-au pus bazele cooperării transfrontaliere în situaţii de urgenţă dinte România şi Republica Moldova, informează agerpres.

Prin proiectul SMURD au fost elaborate Planul Comun de Intervenţie şi Procedurile asociate şi au fost achiziţionate mijloace de intervenţie pentru pompierii din România şi Republica Moldova, precum şi un elicopter pentru căutare-salvare, prim-ajutor şi descarcerare, ce operează misiuni atât pe teritoriul României, cât şi pe teritoriul Republicii Moldova.

Proiectul SMURD-2 are durata de implementare de 51 de luni, el urmând a fi finalizat până în septembrie 2023, şi o valoare totală de aproximativ 10.000.000 euro.

Obiectivul proiectului îl reprezintă creşterea siguranţei şi protecţiei populaţiei prin îmbunătăţirea pregătirii şi menţinerea capacităţii de intervenţie a serviciilor de urgenţă profesioniste, inclusiv SMURD, în zona transfrontalieră.

Leave a reply