Bode: ”Ne-am bucurat că Olanda susține România, dar nu susține Bulgaria, dar se pare că a fost o capcană”

1
246

Repunerea pe agenda Consiliului JAI din martie 2023 a subiectului aderării României la spațiul Schengen depinde tot de Austria, care blochează România, a declarat luni ministrul de Interne, Lucian Bode. „Ne-am bucurat că Parlamentul Olandei a spus că susține România, dar nu susține Bugaria, dar de fapt a fost o capcană”, a mai afirmat Bode.

El a reluat teza că Austria nu a dat României niciun semnal că s-ar opune intrării în Schengen, iar la întâlnirea din 23 noiembrie de la Viena, ministrul austriac de Interne s-ar fi ridicat în picioare și ar fi spus: „Lucian, eu sunt un prieten al României și așa voi rămâne. Această poziție a mea nu este împotriva României, ci a unui sistem care nu funcționează. Dacă acest sistem nu funcționează, eu nu sunt de acord să fie extins”.

Întrebat dacă sunt șanse ca România să primească un vot la următorul Consiliu JAI, din martie 2023, în condițiile în care atunci Suedia va deține președinția Consiliului UE, Bode a reamintit că pentru includerea pe agendă a acestei teme este nevoie de unanimitate și că totul depinde de Austria:

Dacă sunt îndeplinite toate condiţiile, şi anume dacă găsim susţinere şi convingere la Austria, pentru că despre Austria este vorba, în ceea ce priveşte România, acest subiect, acest proiect de decizie poate fi pus pe ordinea de zi.

Române de văzut, pentru că discuţiile la nivel bilateral vor continua. (..) Vom lucra în continuare la nivelul structurilor MAI pentru atingerea acestui obiectiv”.

”Ne-am bucurat că Olanda susține România, dar nu susține Bulgaria, dar se pare că a fost o capcană”, a adăugat Bode, într-o declarație făcută jurnaliștilor la Parlament, scrie hotnews.

1 comment

Leave a reply