sâmbătă, iulie 13

Bode: ”Experţii UE au verificat, iar CE a anunțat de două ori ferm că România e pregătită să adere la Schengen”

0
441

Ministrul de Interne, Lucian Bode, care a avut întâlniri cu oficialii europeni la Viena, Berlin şi Bruxelles, pe tema aderării România e Spaţiul Schegen, a subliniat că acest lucru va fi un plus pentru securitatea europeană. Bode a precizat că nemulţumirea Austriei este legată de un sistem care nu funcţionează în privinţa migranţilor, dar oficialul român a demonstrat că ruta migranţilor care vin din Balcanii de Vest nu este prin România, relatează news.ro

Lucian Bode a declarat, luni seară, la Antena 3, că el a fost cel care a solicitat o întrevedere cu oficialii din Austria pentru a-i convinge că România merită să între în Schengen, scrie g4media.

Zilele trecute m-am deplasat la Viena, la Berlin şi la Consiliul JAI. Întâlnirea de la Viena a fost realizată la solicitarea României. Cunoaştem cu toţii faptul că în ultimele zile au existat o serie de declaraţii, atât ale ministrului de Interne Gerhard Karner, câr  şi ale cancelarului, Nehammer. În  baza acestor declaraţii am solicitat o întrevedere cu domnul ministru al Afacerilor Intrene. Vreau să spun că aş putea concluziiona, într-un cuvânt, întâlnirea a fost constructivă, pentru că am ajuns la concluzia, cu toate că era cuoascută această concluzie, că aderarea României la Spaţiul Schengen va fi un plus pentru securitatea Europeană, nu un pericol pentru statele membre”, a declarat Lucian Bode, într-o intervenţie telefonică, citat de news.ro

Acesta a explicat că discuţiile cu oficialii austrieci au fost în jurul rutelor de migraţie.

I-am prezentat domnului ministru aspecte care ţin de afirmaţiile pe care l-e am văzut în spaţiul public ale oficialilor austrieci, cu privire la rutele migraţioniste din Balcanii de Vest. Datele statistice pe care eu le-am prezentat, au legătură cu ultimele rapoarte prezentate de către agenţiile europene, Frontex, Agenţia Europeană pentru Azil. Lucrurile sunt foarte  clare. Conform acestor date, pe primele 8 luni, de exemplu, pe ruta Balcanilor de Vest s-au înregistrat, în total, 128.438 de migranţi. Dintre aceştia, 3.574 de migranţi au fost înregistraţi în România, venind din Serbia, fiind vorba de aproximativ 2,7 la sută din numărul total de migranţi care au  reuşit să ajungă în Uniunea Europeană, prin România”, a precizat Bode.

Ministrul român de Interne a subliniat că rutele pe care migranţii ajung în Austria nu au nicio legătură cu România.

Aşadar, teoria că migranţii, cei peste 100.000 de solicitanţi de azil care se află pe teritoriul Austriei, ar proveni într-o mare măsură din România este o teză falsă. În consecinţă am prezentat datele Frontex care arătau rutele care sunt accesate de către migranţi, pe ruta Balcanilor de Vest şi care  ajung, în final, în Austria. Aceste rute nu au legătură cu România. În concluzie, m-am bucurat de faptul că domnul ministru m-a asigurat că afirmaţiile domniei sale nu sunt împotriva României, sunt împotriva uui sistem pe care domnia sa îl consideră nefuncţional.

O eventuală opoziţie din partea Austriei, în aceea ce priveşte aderarea României la Spaţiul Schengen, nu va face sistemul mai funcţional, dimpotrivă. În urma acestei întrevederi, sper că decidenţii de la vârful statului, mă refer la cancelar şi şi ministrul de intrene, să fie convinşi că  România merită să fie membră a Spaţiului Schengen”, a mai spus Bode.

În Germania și Olanda, Boda a primit promisiuni că România va fi susţinută pentru a adera la Spaţiul Schengen.

Totodată, aşa cum am spus, la inivitaţia doamnei ministru federal de interne, Nancy Faeser, m-am aflat la Berlin. Aici lucrurile sunt foarte bune şi sunt total favorabile României. Pentru România, implicarea Germaniei pentru aderarea la Spaţiul Schengen, contează enorm de mult. Doamna ministru m-a asigurat că în perioada următoare va sprijini ferm şi vehement decizia favorabilă României ca pe data de 8 decembrie, în cadrul Consiliului JAI, România să devină membru cu drepturi depline în Saţiul Schengen.

Olanda a solicitat şi noi ne-am arătat întreaga disponibilitate, transparent, o vizită, o a oua vizită de evaluare. Acest lucru s-a realizat în 24 noiembrie. Au participat 5 experţi din Olanda, Germania, respectiv din partea Comisiei cu aceleaşi rezultate deja prezentate public, România aplică integral prevederile actului Schengen”, a comentat Lucian Bode.

Întrebat ce anticipează că se va întâmpla, Lucian Bode a explicat că România este pregătită şi trebuie să adere la Schengen în 8 decembrie 2022.

Leave a reply