marți, septembrie 21

Boc l-a ales deja pe Cîțu la șefia PNL, Orban nu e îngrijorat: ”Sunt convins că voi câștiga”

Se aleg apele tot mai mult la vârful PNL. Primarul Clujului a anunțat azi fără echivoc că îl va susține pe Florin Cîțu la șefia PNL, pentru că ”este viitorul”. Anuțul lui Emil Boc vine după atacul lui Alin Tișe, președintele CJ Cluj la adresa lui Ludovic Orban. Liderii PNL de la Cluj arată că alegerea lor e clară: Cîțu – președinte PNL. Dar Ludovic Orban nu e îngrijorat.

Boc a vorbit frumos despre Ludovic Orban, dar a spus tranșant că vremea actualului lider al PNL a trecut.

“Premierul Orban și-a făcut datoria la momentul la care a fost premier. A dus țara printr-un moment greu și a terminat în picioare această bătălie. Florin Cîțu a preluat din mers ștafeta și confirmă în fiecare zi. Cred că acesta e marele avantaj al PNL, care are ocazi să aibă oameni care duc ștafeta mai departe. Asta este viața politică: să ai oameni capabili, care să ducă și partidul, și România la nivelul următor. Din punctul meu de vedere, Florin Cîțu este viitorul României și al PNL”, a declarat Emil Boc.


„Florin Cîțu poate să scoată ce este mai bun din România“

Într-o intervenție la Digi 24, Emil Boc a spus că pe el nu-l mai interesează funcțiile, pentru că le-a avut pe toate, prioritară fiind administrarea Clujului: “Eu nu o să mă implic mai mult decât îmi permite funcția (în alegerile interne de la PNL – n.red.), pentru că pentru mine prioritar a fost, este și rămâne Clujul. (…) Dar, evident, nu sunt în afara unui partid politic și voi susține o echipă care să ducă și partidul, și România la nivelul următor. Florin Cîțu are multe argumente. (…) Florin Cîțu poate să scoată ce este mai bun din România. Eu nu sunt interesat de funcții: le-am avut pe toate“.

Puțin mai devreme apăruse la rampă Rareș Bogdan, care a mai făcut și în trecut apel la actualul președinte al PNL să facă un pas în spate. Europarlamentarul liberal recunoaște că, deși este nr. 2 în partid, nu are o influență pe măsură, dar spune că ”100% mă voi afla în tabăra câștigătoare după Congresul PNL”.

Principalele declarații ale lui Rareș Bogdan

”În momentul de față, chiar dacă poziția mea este de nivelul doi-trei, puterea reală nu este la acest nivel. Este o putere, dar nu pe atât cât ne dă numele funcției.

În următoarea conjunctură, indiferent dacă rămâne Ludovic Orban sau dacă vine altcineva, prim-vicepreședinții, președintele executiv, secretarul general să aibă mai multă putere. Practic să fie o conducere colegială, colectivă. O astfel de formulă ajută partidul. Repet, când puterea este concentrată într-o singură mână, riscul de derapaje este accentuat.

Cred că dacă Ludovic Orban ar face un pas în spate, ar avea de câștigat partidul, ar avea de câștigat România, ar avea de câștigat el. Altfel, se riscă un război surd, dur, mult mai periculos pentru stabilitate. Pentru că astăzi PNL nu mai reprezintă doar un partid, reprezintă Guvernul României, reprezintă partidul de guvernământ. Un astfel de gest ar arăta maturitate politică din partea lui Ludovic Orban și înțelegerea lucrurilor. 

Nu știu dacă se va întâmpla sau nu. Experiență politică Ludovic are, ar trebui să simtă trendurile, să simtă suflurile pentru viitor. Nu știu dacă o va face sau nu, dar ar fi salutară o astfel de decizie. De a deschide porțile decizionale spre Florin Cîțu, Rareș Bogdan, Dan Motreanu, Robert Sighiartău, Emil Boc și așa mai departe.

Eu voi fi 100% în tabăra celui care va câștiga. Iar eu voi avea un aport important în tabăra câștigătoare. Care va fi aia, vom vedea. Deocamdată sunt mai multe opțiuni, mai multe nume, mai multe scenarii de lucru. Cert este că PNL nu va merge pe ideea unui singur candidat.”.

Orban: ”Este adevărat că m-a înjurat Tişe din nou. Dar ce este rău în asta?”

Întrebat dacă are susţinerea filialei Cluj la Congres pentru un nou mandat de preşedinte, Orban a spus că fiecare delegat îşi exprimă opţiunea.

„Dacă sunt filiale care au luat o decizie de susţinere, asta nu înseamnă că toţi delegaţii o să voteze cu mine. De asemenea, dacă sunt filiale care nu au luat decizii de susţinere, asta nu înseamnă că eu nu am susţinători în Cluj. La Congresul trecut, readuc aminte că PNL Cluj nu a fost printre filialele care m-au sprijinit şi eu de la Cluj am luat cel puţin o treime din voturile delegaţiilor de la Cluj, pentru că eu cunosc personal toţi primarii PNL, consilierii judeţeni, nu vorbesc despre parlamentari, conduceri judeţene şi, în cooperarea, acţiunea noastră comună în ultimii zeci de ani, am arătat că sunt un om de încredere”, a afirmat Orban, la Parlament, citat de Agerpres.

El a mai spus, legat de comentariile potrivit cărora ar fi avut parte la Cluj de o „primire rece” din partea primarului Emil Boc, că nu este nimic nou ca Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, să îl critice.

„Asta este ştirea care s-a dat pe câteva site-uri de ştiri – o primire rece. Este adevărat că m-a înjurat Tişe din nou. Dar ce este rău în asta? Domnul Tişe, de 4 ani de zile, de când a picat lamentabil în faţa Ralucăi Turcan în competiţia de prim vicepreşedinte, îmi poartă sâmbetele. Eu nu i-am purtat sâmbetele, pentru că apreciez activitatea lui administrativă şi opiniile sale politice le-am trecut întotdeauna în plan secund. În ceea ce priveşte susţinerea pe care o pot obţine în filiala Cluj, este o susţinere importantă, sunt foarte mulţi oameni care au încredere în mine. Faptul că domnul Tişe a dat declaraţii, aşa cum a dat, nu este nimic nou şi nu afectează, din punctul meu de vedere, poziţionarea delegaţiilor de la Cluj”, a adăugat Ludovic Orban.

El a menţionat că Florin Cîţu nu şi-a anunţat candidatura la preşedinţia partidului.

„Deocamdată domnul Cîţu nu şi-a anunţat candidatura la preşedinţia partidului. Cum poate cineva să-l sprijine pe domnul Cîţu pentru preşedinţia partidului, dacă domnul Cîţu nu şi-a anunţat candidatura? Este o întrebare retorică. În momentul în care m-am înscris pentru preşedinţia partidului, m-am înscris pentru că sunt convins că voi câştiga. (…) Echipa mea este PNL”, a adăugat Orban.

Leave a reply