Primarul Clujului, Emil Boc, a vorbit despre achiziția sediului BCR din centrul orașului, în contextul votului negativ dat de Austria la accederea României în Schengen.
„Dacă nu cumpăram, făceam interesele Austriei. Mi-ar fi aruncat toată lumea că, domnle, ai avut ocazia să iei din mâna austriecilor cladire fanion a Clujului! Administrația de pe Bdul. Eroilor nr1. trebuie reabilitată din temelie, pentru că se prabușește și trebuie mutați toți oamenii de acolo. Unde să îi mut? În corturi, că nu am altă clădire. Și trebuie mutați într-o clădire funcțională imediat, iar BCR este funcțională imediat din această perspectivă. Am văzut demagogia aia a unui consilier local (n.red. consilier local USR) și a trebuit să lămuresc aspectul acesta”.
Potrivit zcj.ro, Consiliul Local a aprobat achiziția sediului BCR (n.red. deținută de austriecii de la Erste Group) din centrul Clujului, cu suma de 5,8 milioane de euro, bani de la bugetul local. Au fost exprimate 20 de voturi pentru (n.red. 19 fiind minimul necesar), 5 abțineri și 1 vot împotrivă.
Imobilul are o suprafață construită la sol de 1035 mp, regim de înălțime D+P+7etaje. Prețul de vânzare de 5.870.000 euro (nepurtător de TVA) trebuie plătit până în 21 decembrie 2022. Banii provin de la bugetul local.
Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, Austria, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operațiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie și piețe de capital), precum și societățile de profil de pe piața leasingului, pensiilor private și a băncilor de locuințe.