Blinken: „Ucraina nu este ţara voastră. Grâul ei nu este grâul vostru”

0
1683

Secretarul de stat american Antony Blinken i s-a adresat vineri ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, cerându-i ca Rusia să permită exportul cerealelor din Ucraina. Șeful diplomației americane spune că Rusia a auzit în timpul reuniunii G20 un „cor de apeluri al lumii întregi” pentru a pune capăt războiului în Ucraina.

„Ceea ce am auzit deja astăzi este un important cor al lumii întregi, nu doar al SUA (…) pentru ca agresiunea (Rusiei în Ucraina) să înceteze”, a declarat Antony Blinken în faţa jurnaliştilor, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Secretarul de stat american s-a adresat omologului său rus în timpul discuţiilor în spatele uşilor închise care au avut loc la reuniunea G20 din Bali, cerând ca Moscova să permită livrările de cereale din Ucraina, informează digi24.

„Mă adresez colegilor noştri ruşi: Ucraina nu este ţara voastră. Grâul ei nu este grâul vostru. De ce blocaţi porturile? Trebuie să lăsaţi grâul să iasă” din porturi, i-a spus Blinken lui Serghei Lavrov, cu care a refuzat să aibă o întrevedere separată.

Lavrov a asistat la sesiunile care au avut loc vineri dimineaţa în Bali, însă nu a fost prezent când şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a vorbit în cadrul acestei reuniuni dominate de războiul Rusiei în Ucraina.

De altfel, vineri Lavrov a respins vineri criticile „frenetice” ale Occidentului în legătură cu războiul din Ucraina, mustrând adversarii Rusiei pentru că au pierdut şansa de a aborda în cadrul G20 probleme economice globale.

Serghei Lavrov a decis să părăsească summitul G20 de la Bali mai devreme, sărind peste sesiunile planificate pentru vineri după-amiaza, precum şi peste dineul oficial de vineri seara.

Leave a reply