Blinken spune că SUA vor putea „în curând să numească” Suedia și Finlanda aliați NATO

0
320

Statele Unite vor putea „în curând să numească” Suedia și Finlanda aliați NATO, a declarat joi secretarul de stat Antony Blinken, în urma unei întâlniri cu omologii săi suedez și finlandez, întrebat despre admiterea lor în alianța de apărare, relatează CNN.

„Sunt convins, pe baza a tot ceea ce știu, că în curând vom putea numi cele două țări în mod oficial aliații noștri… Finlanda și Suedia se integrează deja în activitatea noastră”, a declarat Blinken reporterilor de la Departamentul de Stat. „Nu poate exista nicio îndoială din partea nimănui că ele sunt pregătite astăzi să fie membre ale alianței.”

Finlanda și Suedia au cerut să se alăture NATO la începutul acestui an, după invazia Rusiei în Ucraina, dar s-au confruntat cu întârzieri de ratificare din partea Turciei și Ungariei, potrivit g4media.

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a acuzat ambele țări că adăpostesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, cunoscut și sub numele de PKK, pe care Turcia îl consideră o organizație teroristă.

De asemenea, Erdoğan a cerut Finlandei să renunțe public la embargoul asupra armelor pe care l-a impus Turciei în 2019, după ce aceasta a invadat nordul Siriei. Un pas pe care Suedia – care s-a alăturat embargoului – l-a făcut în septembrie.

Turcia a ridicat preocupări importante în materie de securitate în cadrul acestui proces, iar procesul este utilizat în mod eficient și productiv pentru a aborda aceste preocupări. Nu voi vorbi în numele niciunuia dintre colegii mei în această privință, cu excepția faptului că, așa cum am observat, ceea ce au făcut ambele țări în cadrul angajamentului cu Turcia și cu NATO însuși, a fost să abordeze aceste preocupări în moduri tangibile”, a declarat Blinken.

Și am văzut cum aceste țări au luat măsuri tangibile pentru a aborda din nou preocupările pe care Turcia le-a ridicat. Așadar, sunt încrezător că acest lucru avansează.”

Deciziile NATO sunt luate prin consens, ceea ce înseamnă că toate cele 30 de state membre ale alianței trebuie să aprobe aderarea celor două națiuni nordice. Turcia este singurul membru care și-a exprimat opoziția față de aderarea lor, în timp ce Ungaria trebuie încă să o ratifice.

Leave a reply