duminică, martie 26

Blasfemie la Biserica Ortodoxă Română ”Sfânta Treime”, din Los Angeles: crima, girată negru pe alb!

0
1202

Redacția LUMEALIBERA.RO a rămas șocată atunci când a descoperit că un lăcaș de cult ortodox din SUA, unde ajung mulți români de bună-credință, s-a asociat – cu sau fără girul preotului responsabil, rămâne să aflăm – cu Infernul. Pur și simplu, biserica în cauză a devenit portavocea unui mesaj care girează practic crima căreia i-a căzut victimă afro-americanul George Floyd, ucis prin sufocare de un polițist alb! Având în vedere această blasfemie fără seamăn, redacția noastră somează conducerea Bisericii Ortodoxe Române ”Sfânta Treime”, din Los Angeles, să spună opiniei publice despre cum a fost posibilă preluarea articolului semnat de un anume Jacob Fraden pe blogul bisericii – un text ce girează practic, negru pe alb, un asasinat rasist care a oripilat America și lumea întreagă.

Scrisoare deschisă către preotul protopop Constantin Alecse

de la Biserica Ortodoxă Română ”Sfânta Treime”, din  Los Angeles, USA

Sfinte părinte Alecse, 

Am citit cu uimire materialul intitulat De ce în America anului 2020 trăim aceste ciudate timpuri, scris de domnul Jacob Fraden, din San Diego și apărut pe blogul bisericii păstorite de dvs. Articolul – care are un conținut profund politic și recomandă o poziție în favoarea Partidului Republican american – încalcă vădit regula de bază a conviețuirii între cele doua mișcări sociale – religie și politică – care prevede că fiecare dintre ele nu se amestecă în activitatea celeilalte; politica nu analizează aspectele religioase iar – în schimb – religia nu intervine în politică. Această regulă – introdusă de toate țările din lume o dată cu despărțirea bisericii de stat – este respectată cu sfințenie atât în USA, cât și în România.

Așa că eu am rămas surprins văzând ca biserica păstorită de dvs. calcă dezinvolt peste această regulă, publicând materialul respectiv. Mai mult decât atât, se pare că materialul a fost căutat intenționat: autorul acestuia, dl. Jacob Fraden, din San Diego, nu face parte dintre membrii comunității bisericii Sfânta Treime, pe care o păstoriți dvs., iar numele său nu indică faptul că dl. Fraden ar fi de origină română. Cum de a apărut articolul său în blogul bisericii dvs? 

Am căutat să aflăm cine compune comitetul de redacție al blogului, dar nu am găsit nicio indicație în acest sens. Rezultă că dvs. personal purtați răspunderea pentru publicarea acestui articol și de aceea mă adresez acum dvs.                                                                           *

Paragraful care ne-a șocat cel mai mult este cel care pare că contravine poruncii a șasea din cele Zece Porunci transmise de Domnul Dumnezeu lui Moise: să nu ucizi! Referindu-se la o crima produsă de un polițist – care a ștrangulat cu mâinile lui (de fapt cu genunchiul) un presupus infractor încătușat – dl. Fraden oferă tot felul de scuze pentru acțiunea acestuia: cel omorât era un bandit care a opus rezistența poliției (dar presupusul bandit era încătușat și era întins la pământ când a fost strangulat!), era un afro-american (este aceasta o cauză pentru care un om poate fi omorât?!), face parte din rebuturi ale societății… Până și aceasta caracterizare este absolut neconformă cel puțin cu regulile bisericești: rebuturi omenești? Despre ce vorbește dl. Fraden aici? Așa ceva nu există!

Sau există, părinte Alecse? Este un nou fel de a privi enoriașii, că altfel de ce apare într-o scrisoare bisericească?

Sunt multe afirmații aici care încearcă să justifice omorârea unui om și toate acestea apar într-o publicație a bisericii ortodoxe române! Părinte Alecse, așa ceva încalcă poruncile Domnului și asta nu este admisibil, nu ar fi trebuit să treacă de controlul atent al dvs.! Un om este un om și porunca Domnului este să nu ucizi!                                                                            

VEZI ŞI: 

Video. Metamorfoza spirituală a Americii

America cea războinică vs China economică

Dl. Fraden afirmă mai departe: Asemenea întâmplări se petrec uneori în America… Da, are dreptate, așa ceva se întâmplă mult prea des și n-ar fi trebuit să se întâmple nicio dată! Viața unui om este cel mai înalt bun produs de Domnul Dumnezeu, iar biserica ar fi trebuit să aibă o atitudine fermă în acest sens. Situația a ajuns așa de departe că o mare parte din populația Americii nu mai vrea să suporte asemenea crime și a ieșit spontan pe stradă să-și exercite un drept prevăzut în constituția americană: să protesteze. Au fost desigur și afro-americani, dar majoritatea au fost tineri albi, care – nici ei – nu mai vor să suporte așa ceva: vor să trăiască liberi într-o țară liberă. 

 

Dl. Fraden vorbește însă de altceva, citez: Tactica unei asemenea zguduituri e pur provocatoare – nelinişti în masă, neapărat cu jaf, vandalism, abuzuri şi ucideri. Dânsul vorbește de tactică, dar pentru a avea o tactică trebuie să ai o organizație: mișcarea populară a fost spontană, neorganizată, fără nicio tactică. Mișcările populare nu au fost însoțite de jaf, vandalism, abuzuri şi ucideri. Nu este adevărat: izolat asemenea manifestări de violență au apărut, într-adevăr, dar ceea ce a caracterizat aceasta mișcare populară a fost faptul ca participanții au stat pașnic,  cu ambele mâini ridicate, în fața polițiștilor veniți să asigure ordinea publică. 

Ucideri??? Adică persoane ucise de manifestanți? Nu a fost niciuna! Dl. Fraden aiurează!

Nu, nu jafurile și nici vandalismul – efectuate de demonstranți – nu au caracterizat aceste manifestări, ci protestul pașnic și de durată al unei populații tinere, sătulă de crimele unor membri ai poliției, ai acelei organizații care ar trebui să apere populația – albă și afro-americană – de… crime! Indignarea celor care au ieșit pe stradă este de înțeles! Dar dl. Fraden, folosind autoritatea bisericii, dezinformează pe credincioși vorbind despre tactică și despre crimele demostranților! Așa ceva nu ar fi trebuit să se întâmple sub oblăduirea dvs., părinte Alecse! Dezinformarea nu este una dintre misiunile bisericii, părinte Alecsa!

În continuare dl. Fraden oferă și explicația materialului său:

În America, ţară a legii, acestea pot să-l forţeze pe preşedinte să ia măsuri extreme, de pildă, să activeze Garda Naţională pentru restabilirea ordinii, ba chiar şi armata – există precedente istorice. Iar acestea vor duce inevitabil la conflicte armate, vărsare de sânge, vor apărea revolte şi mai sângeroase – iată o A Doua Revoluţie Americană. Şi cine va fi vinovat? Desigur, Trump. Tot sângele nevinovat va curge pe el, între timp vin şi alegerile şi cine va vota un preşedinte cu mâinile mânjite de sânge? Nu e minunat acest plan?

Planul acesta există numai în fantezia dl. Fraden. Dar cu aceasta afirmație, dânsul arată adevăratul țel al materialului său: să apere șansele președintelui Trump de a fi reales. Acesta este un articol politic, părinte Alecse, și aici măcar dvs. ar fi trebuit să recunoașteți acest caracter și să nu permiteți publicarea lui în blogul bisericii dvs. 

În plus, dl. Fraden minte cu dezinvoltură, citez:  să activeze Garda Naţională pentru restabilirea ordinii, ba chiar şi Armata- există precedente istorice. Nu, nu există asemenea precedente în istoria USA iar actualul Defense Secretary a refuzat categoric să folosească trupele armate în interiorul USA!

Inadmisibil, ca așa ceva să treacă de controlul atent al dvs., părinte Alecse!

 

 Cea de a noua poruncă a lui Dumnezeu a fost să nu depui mărturie mincinoasă împotriva vecinului tău! Am rămas uimit citind în articolul dl. Fraden: …Hillary Clinton – o cucoană rea, coruptă până în măduva oaselor şi cu o pofta arzătoare de putere. Nu am putut să găsesc nicio legătură între această afirmație și doamna Hillary Clinton, fostă US Secretary of State. 

Să precizăm: în concepția americană, a deține o funcție în aparatul de stat este o mare onoare. DOAMNA Clinton – cuvintele cucoană rea nu poate avea aici nicio întrebuințare fără să lovească în mândria poporului american! – a fost timp de patru ani Ministrul de Externe al USA și merită toată stima și tot respectul tuturor americanilor – inclusiv al dl. Fraden și al enoriașilor bisericii Sfânta Treime, din Los Angeles – pentru serviciile aduse de dânsa poporului american. Lipsa de respect pusă pe hârtie de dl. Fraden este o manifestare absolut neamericană și o minciună! 

Afirmația coruptă până în măduva oaselor folosește o referire medicală care încă nu a fost confirmată în niciun fel în realitate. Corupția nu zace în măduva oaselor, ci este un comportament care trebuie dovedit în urma unor acțiuni judecătorești. Dar aceste dovezi – referitoare la doamna Hillary Clinton – nu există fiindcă doamnei Hillary Clinton nu i s-a imputat niciun act de corupție! Dl. Fraden fabulează, iar în blogul bisericii Sfânta Treime este încălcată cea de a noua poruncă a Domnului Dumnezeu, să nu depui mărturie mincinoasă împotriva vecinului tău!

De ce asta, părinte Alecse?                                                                                   

Citez un fragment din articolul dl. Fraden, care conține o încercare vădită de manipulare a cititorului: 

În toţi anii vieţii mele în America nu am observat şi nu am auzit VREODATA ceva împotriva negrilor. A spune ceva negativ despre negri se considera de mauvais ton, cel puţin în cercurile în care mă învârteam eu, iar la TV sau în presă acest lucru era de neînchipuit. Antipatia rasială, bineînţeles, există, dar doar la nivel cotidian – totdeauna cineva nu iubeşte pe altcineva: pe negri, pe evrei, pe chinezi etc.

Primele două propoziții redau realitatea americană în mod corect, dar în a treia propoziție autorul pune semnul de egalitate între antipatia rasială față de evrei și chinezi și antipatia rasială față de negri. Asta este o încercare de manipulare a cititorilor, a alegătorilor americani de origine română, poziția socială a afro – americanilor (negrilor), în USA, fiind total diferită de cea a evreilor.

În timp ce poporul evreu a fost primul care a introdus învățământul școlar obligatoriu pentru băieți și fete încă cu 200 de ani înainte de Hristos (acum 2.220 de ani!), mulți afro-americani erau analfabeți când s-au eliberat de sclavie, în urma cu numai 150 de ani. În timp ce poporul evreu a dat omenirii pe câțiva dintre cei mai mari gânditori ai lumii, afro-americanii de abia au început să aibă dreptul să meargă la aceleași școli ca și albii, în urmă cu numai 60 de ani. În timp ce o mare parte a bogătașilor lumii sunt de origină ebraică, milioane de afro-americani trăiesc în USA în condiții care de abia ar putea fi caracterizate drept „omenești”. Nu, a pune la același nivel pe evrei și pe afro-americani este o încercare de manipulare grosolană a cititorilor!

Dar, observați ce delicat și curgător a fost prezentată această încercare de manipulare! În două – trei cuvinte a fost prezentată o comparație imposibilă ca fiind cea mai naturală din lume. Cititorul neatent înregistrează acest text și trece mai departe cu o bază de analiză absolut falsă. Și asta, numai din câteva cuvinte. Autorul textului, dl. Fraden, este un maestru în manipularea cititorilor. Manipularea cititorului este scopul principal al acestui articol și aceasta se manifestă în fiecare dintre paragrafele sale!

                                                                             *

Un alt citat: În 1965, preşedintele liberal Johnson a instaurat Affirmative action (acţiunea afirmativă) – o denumire efemeră care stabileşte avantaje ale negrilor în fața albilor la obţinerea unui loc de muncă, la studii, primirea unor alocaţii ş.a.m.d. Adică a introdus “discriminarea pozitivă” sau segregarea pe invers.

Dar președintele Lyndon Johnson nu a instaurat nici o Affirmative action! Sub aceasta denumire generică se înțeleg în USA o multitudine de legi, politici, directive și practici administrative adoptate de 10 președinți americani, din 1933 până în prezent – Lyndon Jonson a fost președinte al USA numai între 1963 și 1969 – privind mai ales educația și șansele de angajare ale unor grupe sociale – afro-americanii, alte minorități naționale precum și femeile de orice culoare – excluse în trecut de la multe dintre aceste activități. Scopul acestor acțiuni a fost și este atât remedierea dezavantajelor asociate cu discriminarea trecută și încă prezentă cât și asigurarea prezenței unui număr de reprezentanți ai acestor grupe sociale în administrația de stat si – ca studenți – în instituțiile de învățământ, corespunzător cu ponderea lor în populația americană. Asta a fost/mai este voința poporului american, realizată de președinții USA, iar autorul, în cunoștință de cauză, dezinformează intenționat, încercând să introducă neîncredere între cititorii americani și guvernele americane, așa cum au acționat ele în istoria USA. Așa ceva nu are ce căuta în activitatea bisericii ortodoxe române din USA, părinte Alecse!

Dar aici problema devine încă și mai delicată. Nu mai este vorba de încercarea autorului să in/dezinformeze pe cititorii săi, ci este vorba de faptul că autorul nu a înțeles spiritul națiunii americane, spirit care a dus la elaborarea unor legi tipice pentru rezolvarea problemelor americane. Nici nu și-a însușit atitudinea care domină în societatea americană contemporană și anume că fiecare om are dreptul la fericirea lui proprie, neîngrădită de alte persoane sau organizații, și americanii înțeleg să acorde acest drept chiar cu mijloace legale. Ce poate fi de criticat în aceasta atitudine?

Toate astea sunt deja foarte grave. De fapt, cu această constatare, orice discuție despre restul materialului devine de prisos: este clar că autorul intenționează să influențeze masiv, să manipuleze părerea politică a membrilor bisericii Sfânta Treime din Los Angeles.                                                                        *

Părinte Alecse, noi, membri redacției ziarului Lumea Liberă suntem creștini ortodocși care vizităm cu regularitate slujbele bisericii noastre și ne bucurăm să auzim cuvântul Domnului, din gura preotului nostru. Limbajul pe care acesta îl folosește este cel cuprins în cărțile sfinte și asta ne face o mare bucurie, fiindcă transmite mesajul Domnului așa cum a fost pronunțat de El. În articolul dl. Fraden întâlnim însă un vocabular care nu este specific bisericii ortodoxe și care deformează mesajul transmis de Domnul Dumnezeu. Cităm câteva dintre acestea: 

    • acești copilași făceau la rândul lor alți plozi, la fel de analfabeți, debusolați și incontrolabili. Aici este vorba de cei cca. 40.000.000 de cetățeni americani de origină africană, este vorba de 13% din populația americană. Cum poate Biserica Ortodoxa Română să folosească un asemenea limbaj și asemenea afirmații care neagă total contribuția adusă de această parte a populației americane la dezvoltarea USA? Absolut inacceptabil, părinte Alecse!
    • Prostovanii liberali suspinau…Părinte Alecse, aici este vorba de jumătate din populația USA! Cum acceptați dvs. ca dl. Fraden să-i numească prostovani? În nici una dintre cărțile sfinte nu apare cuvântul acesta, nici chiar atunci când Adam și Eva au făcut cea mai mare greșeală din viața lor – și din istoria religioasă – și au mușcat din mărul de aur, ceea ce le-a adus izgonirea din rai!

 

  • tineretul derutat, spălat pe creier și cu vederi de stânga: dl. Fraden se referă aici la câteva zeci de milioane de oameni, toți cetățeni americani tineri și cu vederi de stânga. Ceea ce respinge dânsul atât de categoric este atitudinea a ceva mai mult de 50% dintre alegătorii americani, dacă considerăm rezultatul ultimei alegeri prezidențiale, în care candidatul democrat – doamna Hillary Clinton – a obținut majoritatea voturilor populare.

 

Cum este posibil ca aceasta insultă la adresa poporului american să apară într-un mesaj bisericesc?

  • o mare masă de prostovani donează organizației BLM: aici este vorba de câteva zeci de mii de cetățeni americani care-și exercită dreptul lor constituțional de sprijini o mișcare democratică. Nu cumva dl. Fraden exagerează peste limita bunului simț, numindu-i prostovani pe aceștia? Nu am întâlnit cuvântul prostovan în nici una dintre cărțile sfinte ale ortodoxiei române.
  • democrați smintiți din Congres și Senat: Aici este vorba de reprezentanții aleși de poporul american în Parlament și în Senat! Cum este posibil ca Biserica Ortodoxă Română din Los Angeles să-i numească pe jumătate dintre reprezentanții aleși ai poporului american drept smintiți? Pe ce bază? 

Cuvântul acesta este de neîntâlnit în Sfânta Scriptură!

  • a-i trage o copită președintelui (Trump). Este adevărat că unii dintre discipolii lui Iisus Hristos de acum 2.000 de ani era ciobani, dar situația s-a schimbat radical de atunci, iar sfintele scripturi nu consemna acest cuvânt. Acum suntem în anul 2020, părinte Alexa! Poate ar trebui ca biserica dvs. să folosească un alt limbaj, mai elevat, adecvat misiunii de onoare pe care o are Biserica Ortodoxa Română în Los Angeles?

                                                                        *

Părinte Alecse, redacția LUMEALIBERA.RO oprește aici analiza articolului publicat în blogul bisericii dvs., cu toate că noi am numărat nu mai puțin de 53 de erori, falsuri, de informări eronate ale domnului Fraden, în articolul de ”numai” 7 pagini publicat de blogul revistei dvs.: tot conținutul nu este altceva decât un manifest, o prezentare deformată – tipică pentru Partidului Republican – a realității americane, cu scopul de a favoriza realegerea Președintelui Trump, în Noiembrie, anul acesta. Întrebarea noastră este: cum a fost posibil să lăsați acest proces de dezinformare politică să fie pornit în cadrul bisericii dvs?

 

Așteptăm un răspuns la materialul nostru care să cuprindă și măsurile dvs. pentru informarea competentă, corectă și nepartinică a enoriașilor. Vă oferim ajutorul nostru dezinteresat pentru corectarea acestor abateri grave de la dogma bisericească, pentru ca adevărul și doar adevărul să conteze în fața enoriașilor dvs. 

 

Cu deosebită stimă, 

Colectivul de Redacție

Leave a reply