Blaga: „Dacă cineva iese în câștig din poziția Austriei, iese Putin”

Eurodeputatul Vasile Blaga a vorbit la DigiFM despre motivele din spatele refuzului Austriei de a primi România în spațiul Schengen, indicând că acestea ar ține de jocul politic intern, dar care ar avea implicații la nivel european în ceea ce privește fisurarea unității europene, situație de pe urma căreia are de profitat în special Rusia lui Vladimir Putin. De asemenea, politicianul a respins argumentul migrației ilegale ridicat de cancelarul Karl Nehammer și ministrul de interne, pe care i-a numit „oameni mici politic”.
„Să fii cancelar, să fii ministru de interne, și să minți. Frontex spune că România își face treaba cu brio. Nu și-o fac Austria și Ungaria, nu și-o face Croația (…) Cred că sunt amândoi niște oameni mici politic pentru că apelează la astfel de minciuni”, a afirmat Vasile Blaga.
Acesta a sugerat că mișcarea lui Nehammer ar fi una populistă, pentru atragerea electoratului de dreapta, asemănătoare celei făcute de Nicolas Sarkozy pe vremea când era ministru de interne și a încercat să folosească problema romilor pentru a aduce spre el voturile extremei drepte, eșuând, însă, și ducându-și partidul în jos. Totodată, Vasile Blaga a arătat că „dacă cineva iese în câștig din această poziție a lor, iese Putin, pentru că va crea frustrare și în România, și în Bulgaria”.
Eurodeputatul PNL a amintit, de asemenea, că firmele austriece din România au fost tratate nu doar corect, dar au și „beneficiat preferențial de prea multe” pentru dezvoltarea afacerilor, acum venind momentul ca statul român să deconteze acest lucru, aplicând întreaga greutate a legilor românești și europene, în special în contextul în care există îndoiala că firmele austriece „s-au achitat atât de bine de toate obligațiile post-privatizări”.
Vasile Blaga și-a exprimat, în cele din urmă, încrederea că România va intra în Schengen în 2023, în condițiile în care „își face treaba”, iar „așa lobby nu am prea văzut în ultimul timp”. Totodată, politicianul liberal a subliniat că „nu merită să stăm în genunchi” nici pentru chestiunea aderării României la spațiul Schengen, potrivit caleaeuropeana.