duminică, iulie 21

Bill Gates știe când omenirea va opri definitiv pandemia SARS-CoV-2. ”Doar Pfizer poate scoate vaccinul rapid”

1
1175

Încă din 2015, Bill Gates a avertizat deja că următoarea mare amenințare pentru umanitate ar putea veni printr-un virus, așa cum este cazul SARS-CoV-2. Afirmația sa a fost folosită că propagandiștii teoriilor conspiraționiste pentru a fabrica o știre falsă care avea să facă înconjurul lumii: că Gates ar fi știu deja încă de pe atunci de apariția COVID. Un fake news nimicitor, care circulă și azi pe internet.

De la începutul pandemiei, fondatorul Microsoft a abordat diverse subiecte legate de coronavirus. Astăzi, într-un interviu acordat publicației italiene La Stampa, el se arată convins că va dura cel puțin doi ani până când lumea va termina cu pandemia de COVID-19.

„Dacă vaccinurile sunt eficiente, chiar și cu un nivel de vaccinare de 60%, vom opri răspândirea exponențială a bolii. Anul viitor vom opri numărul deceselor și, în 2022, pandemia se va termina”, spune el.

Unul dintre aspectele care „vor face diferența”, potrivit lui Bill Gates, va fi accesul diferitelor țări la vaccin.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Northeastern, din Boston, dacă primele 2 miliarde de doze merg doar în țările bogate, asta ar crește de două ori numărul deceselor.

Tocmai legat de acest aspect, el estimează că vor exista „mai multe decese directe în țările bogate și mai multe indirecte în cele sărace”.

Cu toate acestea, el consideră că redobândirea sănătății globale este ceva care va dura între doi și trei ani. Iar criza economică poate dura chiar și un deceniu, în acele țări care nu își pot crește datoriile, mai spune Bill Gates.

„Impactul asupra sănătății oamenilor va cunoaște o întoarcere în timp de 25 de ani, în timp ce sărăcia extremă a crescut cu 7%”, afirmă omul de afaceri.

O toamnă complicată

Apariția toamnei, odată cu sosirea gripei de sezon, a fost marcată ca un moment cheie în evoluția pandemiei, datorită simptomelor similare cu coronavirusul. Pe această temă, Bill Gates prezice că va fi „dificil” și se poziționează ca „pesimist cu privire la cum va fi toamna în emisfera nordică”.

”Dacă nu intervenim, numărul deceselor va reveni la nivelul primăverii, chiar și în Statele Unite”, afirmă el.

Cu toate acestea, magnatul computerelor este încrezător că unele dintre vaccinurile în curs de dezvoltare ar putea fi autorizate „pentru utilizare de urgență de către FDA (SUA) sau MHRA (Marea Britanie) până la sfârșitul anului.

”Sper că două sau trei să aibă aprobare înainte de noiembrie, cred că Pfizer este singurul care o poate face”, declară filantropul american care a donat sume imense pentru combaterea bolilor.

Lucrarea Fundației Gates

Melinda și Bill Gates

Prin fundația sa, Bill & Melinda Gates, împreună cu Alianța Globală pentru Imunizare și Vaccinare (GAVI), s-au asigurat de fabricarea și distribuirea a 100 de milioane de doze pentru anul următor.

Potrivit lui Gates, fundația sa se va concentra asupra acelor vaccinuri care „pot fi produse pe scară largă și la un cost redus, între doi și trei dolari pe doză. Asta include AstraZeneca, Novavax (care va fi produs în Spania), Johnson & Johnson și Sanofi. ”Încercăm să vedem dacă funcționează și creăm o capacitate de producție globală”.

Atac la președintele Statelor Unite

În cele din urmă, Bill Gates l-a atacat pe actualul președinte american, Donald Trump, pentru politizarea temei vaccinului.

„Este regretabil faptul că multe dintre declarațiile sale au făcut ca vaccinul să fie perceput ca o problemă politică. Când totul se va fi terminat, Statele Unite ar trebui să facă o examinare atentă pentru a înțelege cum să se pregătească pentru următoarea pandemie”, a spus Gates.

De asemenea, el a acuzat SUA că sunt „contradictorii”, datorită cheltuielilor sale mari pentru cercetare („mai mult decât toate celelalte puse laolaltă”) și a implicației sale zero pentru producția vaccinului în țările sărace.

„Continui să sper că această administrație, sau cea care vine, o va face”, a conchis fondatorul Microsoft.

1 comment

Leave a reply