De când a apărut pandemia COVID și a provocat o criză globală, Bill Gates a devenit unul dintre cei mai ascultați oameni din lume pentru succesele sale constante în previziunile asupra acestui colaps sanitar la nivel mondial.
Odată cu sosirea vaccinurilor în Uniunea Europeană și Statele Unite și campania de vaccinare deja în desfășurare, fondatorul Microsoft a vrut să vorbească despre intrarea în 2021 și despre modul în care coronavirusul va continua să avanseze în prima parte a anului pe care îl vom întâmpina săptămâna aceasta.
Printre previziunile sale, Gates vorbește despre două vești bune și una proastă.
Într-o postare pe blogul său personal, intitulată ”Aceste progrese vor face ca anul 2021 să fie mai bun decât 2020”, marele filantrop american spune că există „două motive pentru a fi plini de speranță” și că ultimele evoluții, precum sosirea vaccinurilor, „ne vor permite să revenim la normalitate” .
Cu toate acestea, creatorul Microsoft avertizează că este încă prea devreme pentru a reveni la viața așa cum o știam, deoarece „nu suntem în afara pericolului”.
Bill Gates arată spre noua tulpină detectată în Marea Britanie, ca o veste proastă pentru 2021:
„Modelele computerizate sugerează că pandemia se poate agrava mai mult sau mai puțin în luna următoare. De asemenea, trebuie să aflăm mai multe despre o nouă variantă a virusului, care pare să se răspândească mai repede, dar nu este mai mortală”.
Vaccinurile și noile tratamente sunt ”marea speranță”, mai ales din primăvara lui 2021, mai spune fondatorul Microsoft, care trage o concluzie menită să ne facă viața mai senină:
„Vaccinurile și tratamentele despre care ați citit în știri vor începe să ajungă la o scară în care vor avea un impact global.”
Dar, de asemenea, avertizează Bill Gates ca de altfel mulți experți în domeniu, „vor trebui să existe în continuare unele restricții” în ciuda răspândirii pe glob a injecțiilor cu antidotul mult-așteptat.
„Numărul de cazuri și de decese va începe să scadă mult, cel puțin în țările bogate, iar viața va fi mult mai aproape de normal”, spune magnatul.
Explicații fondatorului Microsoft despre vaccinurile anti-COVID
Bill Gates nu s-a ferit să analizeze și care este efectul vaccinurilor anunțate până acum.
”Probabil știți că două vaccinuri – unul dezvoltat de Moderna, celălalt de Pfizer și BioNTech – au primit aprobarea de urgență în SUA. Vaccinul Pfizer / BioNTech a fost aprobat și în Marea Britanie și în alte țări. Și alte câteva companii vor anunța probabil rezultatele studiilor clinice de eficacitate în curând.
Ceea ce s-ar putea să nu fi citit este că succesul primelor două vaccinuri este de bun augur pentru mulți dintre ceilalți candidați. Practic, toate vaccinurile care fac acum studii de eficacitate atacă aceeași parte a coronavirusului nou ca și primele două vaccinuri. (Este proteina care iese din virus, dând coronavirusului forma și coroana, precum și numele său.)
Acum, după ce cercetătorii știu că atacul acestei proteine poate funcționa, au motive să fie optimisti cu privire la alte vaccinuri care fac același lucru”, a mai scris Gates pe blogul său.
El a explicat de ce crede în succesul vaccinurilor aflate deja pe piață.
”În ciuda acestei similitudini de bază, diferitele vaccinuri folosesc abordări diferite pentru a ataca virusul. Cele dezvoltate de Moderna și Pfizer / BioNTech implică ceea ce se numește tehnologie ARNm – o abordare pe care fundația noastră o cunoaște foarte bine, deoarece finanțăm cercetarea pe această temă încă din 2014 ca modalitate de a crea vaccinuri împotriva malariei și a HIV. Este minunat că tehnologia permite acum progrese fără precedent în ceea ce privește COVID-19”, scrie Bill Gates.
”Nu întâmplător vaccinurile cu ARNm au fost primele care au ieșit pe piață. Prin proiectare, acest tip de vaccin poate fi creat mai repede decât cele convenționale. Funcționează utilizând ARN-messenger pentru a oferi instrucțiuni care indică organismului să producă proteina distinctivă spike. Apoi, sistemul imunitar intră în rol și atacă orice formă cu acel vârf, inclusiv virusul COVID-19.
Efectuarea vaccinurilor ARNm este relativ rapidă, deoarece este mult mai ușor să produci cantități mari dintr-o secvență de ARN care codifică proteina spike decât să crești proteina spike în sine. Și există un beneficiu bonus: spre deosebire de majoritatea vaccinurilor convenționale, vaccinurile ARNm nu conțin deloc niciun virus, ceea ce înseamnă că nu puteți face COVID-19 de la ele.
Din păcate, nu există încă multe fabrici în care să poată fi produse produse ARNm. Unele trebuie, de asemenea, să fie depozitate la temperaturi de până la –70 ° C, ceea ce le face deosebit de dificile de distribuit în țările în curs de dezvoltare, deși aceasta este mai mult o provocare tehnică decât o barieră științifică”, scrie magnatul american.
”Nu vă învinovățesc dacă vă este greu să țineți evidența tuturor companiilor care lucrează la vaccinuri”
Gates explică de ce un număr mare de companii au intrat în competiția pentru a produce antidotul momentului.
”Un exemplu de alt tip de vaccin este cel realizat de AstraZeneca. În loc să utilizeze ARNm, atașează proteina spike la un virus altfel benign care provoacă răceala comună la cimpanzei, dar este inofensiv pentru oameni. Apoi, sistemul dvs. imunitar învață să atace acel vârf și sunteți protejat de COVID-19.
În studiile sale clinice de eficacitate, vaccinul AstraZeneca a fost în medie de aproximativ 70 la sută eficient, comparativ cu 94 până la 95 la sută pentru vaccinurile Pfizer și Moderna. Dar 70 la sută este încă suficient de mare pentru a fi eficient în oprirea bolii. Și este motiv să ne bucurăm de alte vaccinuri care adoptă o abordare similară, cum ar fi cel al companiei Johnson & Johnson’s.
Nu vă învinovățesc dacă vă este greu să țineți evidența tuturor companiilor care lucrează la vaccinuri. Dar este o problemă plăcută! Având atâtea companii care urmăresc abordări diferite, existau șanse mult mai mari ca unele să se dovedească sigure și eficiente. Sunt deja două și s-ar putea să vină mai multe.
Este nemaiauzit să ai atât de multe companii care lucrează la vaccinuri pentru aceeași boală, deoarece realizarea unui vaccin este o muncă inerent riscantă. Nu numai că poate dura ani de zile pentru a aduce un produs pe piață, dar poate costa miliarde de dolari și poate implica provocări științifice majore – mai ales atunci când boala este la fel de nouă ca și aceasta.
De ce atât de multe companii au fost dispuse să își asume riscul de data aceasta? Judecând după conversațiile pe care le-am purtat cu oamenii de știință și cu directorii lor de top, cred că un motiv este că au văzut șansa de a-și folosi expertiza pentru a ajuta la încetarea pandemiei. De asemenea, a ajutat ca alții să se implice pentru a suporta o parte din riscul financiar. În unele cazuri, a fost un guvern național, cum ar fi SUA sau Germania. În altele, grupul a fost numit CEPI, care este finanțat de fundația noastră și de mai mulți parteneri guvernamentali și filantropici.
Desigur, dezvoltarea vaccinurilor în sine este doar o parte a provocării. Și poate că nici măcar nu este cel mai greu lucru”, a mai scris Bill Gates pe blogul personal.