Biden: „Un atac al Rusiei în Ucraina e în continuare posibil”

0
508

Președintele SUA, Joe Biden, a susținut marți seară, ora României, o declarație de presă în legătură cu amenințările Rusiei și criză ucraineană.

Liderul american a cerut Rusiei să oprească planurile invaziei și să reia negocierile diplomatice.

„SUA, NATO nu sunt o amenințare pentru Rusia. Nu avem planuri de a amplasa rachete în Ucraina”, a mai spus Biden, care a avertizat Rusia că „dacă va ținti cetățeni americani din Ucraina, vom răspunde în forță”.

Biden a reafirmat și atașamentul SUA pentru aliații NATO de la granița estică, spunând că ”SUA vor apăra fiecare centimetru din teritoriul statelor membre NATO”, scrie G4Media.ro

Joe Biden: „Dacă Rusia atacă cetățeni SUA vom răspunde în forță. Suntem gata să ripostăm. SUA vor apăra fiecare centimetru de teritoriu din țările NATO cu întreaga noastră  forță.”

Principalele declarații:

Suntem gata să dăm un răspuns decisiv în cazul unui atac rusesc în Ucraina, care rămâne posibil

Trebuie să oferim diplomației toate șansele necesare pentru a aborda chestiunile se securitate

Suntem gata să facem acțiuni clare în sens diplomatic, însă națiunile au dreptul la suveranitate și integritate teritorială, au dreptul să aleagă cu cine se asociază

Nu avem confirmare că unitățile rusești se întorc în garnizoane, pare că rămân într-o poziție amenințătoare

Rusia are peste 150.000 de soldați la granița Ucrainei

SUA și NATO nu sunt o amenințare pentru Rusia. Nu avem rachete în ucraina și nici nu vrem să le ducem acolo. Nu ne îndreptăm împotriva poporului rus, le spun cetățenilor ruși că nu sunt dușmanii noștri. Nu vreți să porniți un război sângeros în Ucraina, care sunt frații voștri

Acum 77 de ani, popoarele noastre au luptat alături într-un război necesar.

Ucraina desfăşoară exerciţii militare comune cu forţele SUA şi aliaţi din NATO | AGERPRES • Actualizează lumea.

Agerpres
Ucraina desfăşoară exerciţii militare comune cu forţele SUA şi aliaţi din NATO | AGERPRES

Dacă Rusia invadează, costul uman va fi imens. Dacă atacă Ucraina va fi atacată, arena internațională și lumea nu vor uită că a ales calea războiului și a distrugerii. Lumea nu va putea uită că Rusia a ales să pornească un război sângeros și fără rost.

Dacă Rusia începe războiul, suntem gata să impunem sancțiuni cum nu s-au mai văzut. Vom pune presiune pe instituțiile financiare

Principiul este că o țară nu poate schimbă frontierele vecinilor cu forță

SUA vor apăra fiecare centimetru al teritoriilor din țărilor NATO cu întreagă  noastră forță 

În cazul unei invazii rusești vom lua măsurile necesare

Nu căutăm să avem o confruntare directă cu Rusia, însă dacă atacă cetățeni SUA în Ucraina vom răspunde în forță. Dacă atacă SUA și aliații NATO prin măsuri asimetrice, precum atacuri cibernetice, împotriva comoaniilor noastre sau contra infrastructurii esențiale, suntem gata să ripostăm

Dacă Rusia violează dreptul internațional și invadează Ucraina, întreagă lume va răspunde

Președintele american a avut marți o convorbire telefonică cu omologul sau francez Emmanuel Macron, în cadrul căreia ei au convenit asupra necesității ”verificării” retragerii parțiale a trupelor ruse de la frontieră ucraineană, care dacă va fi efectiv pusă în practică ar fi un ”prim semnal încurajator”, potrivit Palatului Elysee.

Biden și Macron au susținut de asemenea că trebuie să ”rămână perfect coordonați” în față președintelui rus Vladimir Puțîn.

Acesta din urmă și-a exprimat și el în acceași zi dorința de a continuă dialogul cu Occidentul asupra cererilor Rusiei privind arhitectură de securitate europeană, printre care se numără încetarea extinderii NATO, mai ales către Ucraina, retragerea trupelor și armamentelor Alianței din statele care au aderat la ea după 1997 și controlul rachetelor cu rază intermediară de acțiune.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a cerut marți, în cadrul unei noi convorbiri telefonice cu ministrul de externe rus Serghei Lavrov, o ”dezescaladare verificabilă, credibilă și semnificativă” la granița cu Ucraina, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA, relatează AFP.

”El a subliniat că, dacă orice nouă agresiune rusă împotriva Ucrainei ar determina o riposta transatlantică rapidă, severă și unită, noi rămânem angajați în favoarea unei cai diplomatice și credem că rămâne o posibilitate de a soluționa criză în mod pașnic”, a adăugat purtătorul de cuvânt al diplomației americane Ned Price, după o nouă convorbire telefonică între cei doi responsabili.

Antony Blinken a ”reiterat” de asemenea ”preocupările persistente” ale Washingtonului în legătură cu faptul că ”Rusia are capacitatea de a lansa o invazie a Ucrainei în orice moment”.

La rândul sau, Serghei Lavrov i-a cerut omologului sau american Antony Blinken un dialog pragmatic asupra securității în Europa, notează AFP și Reuters.

Rusia a anunțat mai devreme marți retragerea unora dintre unitățile militare dislocate la granița cu Ucraina și care au stârnit la Kiev și în Occident temeri privind o posibilă invazie, temeri amplificate în ultimele zile de politicieni și mass-media din Occident care au susținut că o astfel de ofensivă este iminentă, declarații catalogate de Rusia drept ”isterie” și ”terorism informațional”.

Statele occidentale au salutat un semnal ”pozitiv” după anunțul privind această retragere parțială. În aceeași zi însă, deputații ruși au votat un apel adresat președintelui Vladimir Puțîn de a recunoaște independența celor două republici separatiste proruse din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk.

Sursă: Aktual24.ro

Leave a reply