sâmbătă, ianuarie 29

Biden și atentatul de la Kabul, în presa internațională

1
242

Presa internațională a scris pe larg vineri despre despre atentatul terorist de la Kabul, comentând într-o notă dură repercusiunile pe care acesta îl va avea asupra președintelui american Joe Biden și a administrației sale.

CNN: Biden în criză după exploziile din Kabul

„Cel mai lung război al Americii se încheie cum a început, cu națiunea în doliu pentru morții lăsați în urmă și un președinte indignat care jură să îi vâneze pe vinovați în Afganistan. Dar atrocitatea a pus într-o lumină negativă capacitatea președintelui Joe Biden de a lua decizii și maniera haotică a retragerii SUA care a lăsat trupe americane și civili vulnerabili în zilele confuze și haotice de după cucerirea Kabulului de către talibani”, scrie CNN.


National Review: Nebunie: SUA ar fi înmânat o listă cu americani talibanilor

Revista conservatoare amintește de conferința de presă a generalului Kenneth McKenzie, liderul Comandamentului Central al SUA, în care acesta a declarat că Washingtonul și talibanii „un scop comun” în ceea ce privește împărtășirea de informații și relatează despre știrile potrivit cărora oficialii americani ar fi înmânat talibanilor o listă cu cetățeni americani și aliați afgani pentru ca aceștia să poată intra în aeroportul din Kabul.

Le Figaro: Pentru Biden, criza afgană se transformă într-un scenariu de dezastru

Jurnaliștii de la Le Figaro notează că „odată cu moartea a 12 soldați americani, sfârșitul misiunii în Afganistan se transformă într-un scenariu catastrofal pentru Joe Biden, aflat în fața celei mai grave crize a administrației sale și paralizat de o situație pe care nu o văzuse venind” și amintesc de popularitatea în scădere a președintelui american.

ABC: Putin și Xi Jinping discută pentru a umple golul lăsat de occidentali

„China și Rusia se grăbesc să ia poziții după deruta americană în Afganistan, o umilință dureroasă pentru cauza democratică a puterilor occidentale în fața ascensiunii pe plan internațional a ambelor regimuri”, notează publicația spaniolă, cu referire la o discuție telefonică purtată joi de Xi și Putin cu privire la situația din Afganistan.

Al Jazeera: „Abandonați”: Irakienii care au colaborat cu SUA se tem pentru viitor

„După ce au văzut eșecul SUA de a-și evacua aliații din timpul războiului din Afganistan, irakienii care au colaborat cu americanii sunt acum mai îngrijorați decât niciodată că o soartă similară îi așteaptă și pe ei”, scriu jurnaliștii arabi.

„’I-au abandonat – nu își țin promisiunea’, afirmă Aymen, un fost translator al armatei americane din Irak. ‘Asta mi-a venit în gând’”, mai spune acesta, citat de Al Jazeera.

1 comment

Leave a reply