sâmbătă, octombrie 1

Biden avertizează Rusia împotriva „activităților dăunătoare” la începutul primei sale călătorii oficiale

0
702

Președintele SUA, Joe Biden, a lansat prima sa călătorie oficială în străinătate cu un avertisment către Rusia că se confruntă cu consecințe „robuste și semnificative” dacă se angajează în „activități dăunătoare”.

Biden și-a exprimat clar intenția de a consolida legăturile cu aliații SUA, în urma unor relații tensionate sub administrația Trump.

Președintele Biden a sosit în Marea Britanie miercuri și se va întâlni cu premierul Boris Johnson pentru a conveni o nouă „Cartă a Atlanticului”.

Pactul va fi o versiune modernă a celui convenit între Winston Churchill și Franklin Roosevelt în 1941, cu accent pe provocări, inclusiv schimbările climatice și securitatea.

Potrivit editorul politic al BBC, Laura Kuenssberg, cei doi își propun să reîmprospăteze o relație vitală, după turbulențele anilor Trump și presiunile pandemiei.

În timpul unei vizite europene pline de opt zile, Biden se va întâlni cu regina la castelul Windsor, va participa la o reuniune a liderilor G7 și se va alătura primului său summit NATO ca președinte.

La sfârșitul călătoriei sale, Biden urmează să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin la Geneva.

Casa Albă a precizat că intenționează să acopere o „gamă completă de probleme urgente” cu omologul său rus, inclusiv controlul armelor, schimbările climatice, implicarea militarilor ruși în Ucraina, activitățile de hacking cibernetic ale Rusiei și închisoarea disidentului rus Alexei Navalny.

Trei organizații legate de Navalny au fost scoase în afara legii de un tribunal de la Moscova miercuri pentru că erau „extremiste”. Tot miercuri, adresându-se trupelor americane și familiilor acestora la baza aeriană RAF Mildenhall din Suffolk, unde a aterizat înainte de a călători în Cornwall, Biden a spus că îi va transmite un mesaj clar dlui Putin.

„Nu căutăm conflicte cu Rusia”, a spus el. „Vrem o relație stabilă și previzibilă … dar am fost clar: Statele Unite vor răspunde într-un mod robust și semnificativ dacă guvernul rus se angajează în activități dăunătoare.”

Legăturile dintre Washington și Moscova sunt la un punct scăzut pentru o varietate de probleme. În aprilie, Putin a acuzat puterile occidentale că încearcă să „oprească” Rusia și le-a avertizat să nu treacă „linia roșie”.

Biden a spus că „în fiecare moment”, în timpul primei sale călătorii în străinătate ca președinte, a vrut să arate clar că „Statele Unite s-au întors și democrațiile lumii stau împreună pentru a aborda cele mai dificile provocări și problemele care contează cel mai mult viitorul nostru”.

Alți lideri ai G7 (Grupul celor Șapte) vor ajunge vineri în Cornwall, sud-vestul Angliei, iar întâlnirile vor avea loc în weekend.

G7 este alcătuit din cele mai mari șapte așa-numite economii avansate din lume – Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA – plus UE.

Subiectul principal al conversației va fi recuperarea după Covid, inclusiv „un sistem global de sănătate mai puternic care ne poate proteja pe toți de pandemii viitoare”.

Într-un articol pentru Times, Boris Johnson a spus că G7 va „începe elaborarea unui nou tratat global privind pregătirea pentru pandemie, astfel încât lumea să nu mai fie niciodată surprinsă în același mod”.

Administrația Biden a declarat că intenționează să furnizeze 500 de milioane de doze de vaccin Pfizer Covid-19 către aproximativ 100 de țări în următorii doi ani.

Agenda G7 include, de asemenea, schimbările climatice și comerțul.

Se așteaptă ca Biden să avertizeze că linia comercială dintre Marea Britanie și UE ar putea pune în pericol pacea în Irlanda de Nord. El va face apel la colegi de conducere pentru a proteja câștigurile acordului de Vinerea Mare.

La sfârșitul summitului, Marea Britanie – în calitate de țară gazdă – va publica un document care prezintă ceea ce a fost convenit de lideri.

După G7, Biden și prima doamnă Jill Biden se vor întâlni cu regina la castelul Windsor înainte de a zbura la Bruxelles pentru discuții cu NATO, marți și cu UE.

Legăturile SUA cu NATO au fost tensionate sub conducerea lui Donald Trump, dar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg – în vizită luni la Casa Albă – a salutat „angajamentul puternic” al domnului Biden față de aliații americani.

VEZI ȘI:

Anchetă CNCD după derapajul consilierului PSD la adresa lui Clotilde Armand. Acesta va fi dat afară din partid

Consilier PSD: „În Franța era răpită și violată zile în șir”!

Iohannis: ”Nu putem împărți cetățenii europeni în două categorii”

Leave a reply