Biden: „Putin a crezut că poate distruge Alianța transatlantică”

0
90

Putin nu a reușit să distrugă NATO, ci Alianța a devenit și mai puternică prin extinderea granițelor sale cu 1000 de km, a declarat președintele SUA, Joe Biden, într-o conferință de presă la Madrid, susținută la finalul summitului NATO, informează tvr info.

Președintele SUA a vorbit despre noul Concept Strategic al NATO: Rusia devine o amenințare directă, iar China este menționată ca provocare pentru valorile occidentale.

Joe Biden, președintele SUA: „Am adoptat o nouă strategie pentru NATO și pentru felul în care vom colabora. În plus, am vorbit și despre grupul G7 care are noi responsabilități. Înainte de război, i-am spus lui Putin că, dacă invadează Ucraina, NATO nu va deveni doar mai puternic, ci și mai unit. Și ne vom asigura că democrațiile lumii se vor opune agresiunii lui, că vor apăra ordinea bazată pe reguli. Și este exact ce vedem astăzi. Acest summit a fost despre întărirea Alianței, să răspundem provocărilor lumii de astăzi și amenințărilor care ar putea veni din viitor.

Ultima oară când am adoptat un concept a fost acum 12 ani, iar la acea vreme Rusia era un partener și nici măcar nu menționam China. Dar lumea s-a schimbat. S-a schimbat foarte mult de atunci. Și NATO la rândul său se schimbă. La acest summit am strâns rândurile Alianței, pentru a răspunde în mod direct amenințărilor din partea Rusiei dar și a provocărilor pe care China le aduce.”

Joe Biden a salutat, încă o dată, invitația de aderare la NATO pentru Suedia și Finalnda și creșterea cheltuielilor pentru apărare în țările Alianței.

Joe Biden, președintele SUA: „Am spus bun venit pentru doi noi membri, un act istoric: Suedia și Finlanda. Două țări cu o lungă tradiție de neutralitate, care au ales să se alăture NATO (…). Aliați de peste tot cresc cheltuielile de apărare, cei mai mulți dintre ei sunt în curs să crească peste 2 la sută din buget către apărare. De exemplu, Germania s-a angajat să cheltuiască 2 la sută din buget și a cerut  un fond special pentru armata sa de peste 100 de miliarde de dolari. Slovacia, Cehia și Olanda au anunțat azi că vor atinge pragul de 2 la sută din buget.”

La final, șeful de la Casa Albă a subliniat că Alianța a devenit și mai puternică în urma amenințărilor venite din partea Rusiei.

Joe Biden, președintele SUA: „Putin a crezut că poate distruge Alianța transatlantică, că ne va slăbi, că ne vom fractura, dar va primi exact ce nu și-a dorit. Avrut să distrugă NATO. NATO și Suedia sunt mai aproape ca niciodată. Suntem mai uniți ca niciodată. Și, pe lângă Finlanda și Suedia, vom fi mai puternici ca niciodată. Ambele țări au armate puternice. Ne-am crescut granița NATO cu peste 1000 de km. Suedia este cu totul alături de noi. Ne atingem obiectivele pe care le-am stabilit la summitul G7. Suntem în poziția în care să reflectăm realitatea acestui secol și suntem pe punctul de a face progrese semnificative.”

Leave a reply