vineri, octombrie 22

Biden îl zdrobește pe Trump: 326-232. Diferența este și mai mare decât părea la începutul numărătorii voturilor

2
2982

Democratul Joe Biden a câştigat în final alegerile din SUA cu 306 electori, în timp ce rivalul său republican Donald Trump a obţinut doar 232, conform proiecţiilor media după anunţarea, vineri, a rezultatelor scrutinului în ultimele două state americane, relatează AFP.

Preşedintele ales Joe Biden a fost declarat învingător în Georgia (16 electori), iar Donald Trump în Carolina de Nord (15 electori), au precizat media citate, printre care CNN şi NBC.


Este o victorie zdrobitoare pentru candidatul democrat și o înfrângere rușinoasă pentru actualul președinte, care nici măcar n-a fost în stare să repete succesul predecesorilor săi când aceștia și-au reînnoit mandatele (Obama, Bush, Clinton etc.).

Eșecul usturător al lui Trump are o singură explicație: ura semănată în America, pe care o folosește inclusiv acum când îi asmute pe cetățenii SUA uni împotriva altora, inventând acuzații de tipul fraudarea alegerilor.

Rumorile privind diferența imensă dintre Biden și Trump au apărut de dimineață, la aflarea veștiii că Biden a câștigat și statul Arizona, unul dintre statele care încă nu încheiase numărarea voturilor.

Este abia a doua oară în 70 de ani când un democrat câștigă alegerile prezidențiale în Arizona, ceea ce reprezintă o schimbare majoră pentru acest fief consacrat al republicanilor. Este statul care ani la rândul i-a încredințat un mandat de senator lui John McCain, fost candidat la președinție, decedat în urmă cu doi ani. Donald Trump și John McCain, deși amândoi republicani, au avut însă puternice divergențe și acesta ar fi unul dintre motivele pentru care alegătorii au preferat să-i dea votul lui Joe Biden. Văduva lui John McCain l-a felicitat deja, de altfel, pe Joe Biden.

Nu este însă singura victorie a democraților în acest stat. Și fostul astronaut Mark Kelly a reușit să obțină aici un mandat de senator, învingând-o pe o apropiată a lui Donald Trump, Martha McSally.

Analiștii pun victoria democraților în Arizona și pe seama faptului că s-au produs schimbări în structura demografică: a crescut populația latino, mai înclinată să voteze cu democrații, și s-au mutat aici alegători din state mai liberale precum California și Illinois.

Joe Biden este al doilea democrat care câștigă în Arizona din 1948, când Harry Truman a fost favorit în acest stat. Bill Clinton a câștigat la limită în Arizona, în 1996, dar în următorii 20 de ani alegătorii din acest stat au votat pentru președinți conservatori.

VEZI ŞI:

CTP despre ”trumpiștii” români: ”Nu am ce discuta cu ei. Îl susțin pe cel care dă acum o lovitură de stat. Vrea să fie ca Putin și Xi Jingping”

CTP revine în forță și pune verdictul în cazul Trump-Biden

O imagine cât o mie de cuvinte. Relațiile Băsescu-Biden și Iohannis-Trump, cruciale pe axa România-SUA

VIDEO. ”Refacem sufletul Americii!”. Mesajul noului președinte Joe Biden pentru votanții lui Trump

Trump, ”demolat” de propriii subalterni: ”Alegerile din 3 noiembrie au fost cele mai sigure din istoria Americii”

2 comments

Leave a reply