Biden i-a luat faţa lui Trump în sondaje: ar câştiga alegerile din SUA la o diferenţă zdrobitoare

3
1279

Candidatul democrat la președinție, Joe Biden, l-ar învinge pe președintele american Donald Trump cu o majoritate covârșitoare, dacă alegerile ar fi organizate astăzi, arată un nou sondaj publicat de Reuters-Ipsos. Consultarea sociologică arată că 48% dintre respondenți au spus că vor vota pentru Biden și 35% pentru Trump.

Cercetarea mai arată că 40% dintre cei intervievaţi aprobă modul în care Trump a gestionat pandemia de coronavirus, în timp ce 55% îl resping.

În general, studiul îi oferă lui Trump un rating de aprobare de 38%. Dar există câteva vești bune pentru președintele actual, deoarece respondenții cred că el ar fi mai bun administrator pentru economia SUA decât Biden, cu 43% până la 38%.

În mod separat, un sondaj CNBC-Change Research îl dă pe Biden câştigător în funcția de președinte în șase așa-numite „state oscilante”, care foarte probabil vor decide rezultatul alegerilor din noiembrie: Arizona, Florida, Michigan, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin.

Dar avantajul lui Biden asupra lui Trump în acele state este relativ ușor: 48% – 45%.

Trump se concentrează pe economie

Președintele actual a fost criticat pentru modul în care a răspuns la protestele provocate de uciderea afro-americanului George Floyd.

În timp ce aproape două treimi dintre respondenți au simpatizat cu protestatarii, potrivit sondajului, Trump a încurajat în mod deschis dislocarea armatei pentru a-i „domina”. La începutul acestei luni, poliția din Washington a îndepărtat forțat protestatarii pașnici, astfel încât Trump să poată face o fotografie în fața unei biserici din apropierea Casei Albe, relatează Reuters.

Pe măsură ce întreprinderile s-au închis în toată țara din cauza blocajelor coronavirusului, americanii și-au îndreptat din ce în ce mai mult atenția către economie și joburi, ca o preocupare majoră.

În acea zonă, Trump are încă un ascendent asupra lui Biden. 43% dintre alegătorii întervievaţi au spus că ei cred că Trump va fi un mai bun administrator al economiei decât Biden, în timp ce 38% au declarat că Biden va fi mai bun.

Sondajul Reuters / Ipsos a fost realizat online, în engleză, pe întreg teritoriul SUA. Investigaţia sociologică a adunat răspunsuri de la 4.426 de adulți americani, 2.047 de democrați și 1.593 de republicani. Sondajul a avut o marjă de eroare de plus sau minus 2 puncte procentuale.

3 comments

 1. Ion A. 19 iunie, 2020 at 02:38 Răspunde

  adica au fost 3 republicani la 5 democrati, dar sondajul e cu eroare de 2%? bai, fratilor, macar incercati o manipulare mai inteligenta :)))

  • Laurențiu Ciocăzanu 19 iunie, 2020 at 13:11 Răspunde

   Citiţi cu atenţie înainte de a acuza. Avem pretenţii la dvs.! Ce legătură are una cu alta?! Eroarea cu democraţii şi republicanii? Şi cine spune că un fost votant democrat nu va vota acum cu Trump sau invers? Apoi, uitaţi-vă la sursa originală, bănuiesc că aţi auzit de Reuters, care e în afară de orice dubiu…

 2. Stelian 19 iunie, 2020 at 20:13 Răspunde

  Alegerile americane sunt ca un fel de tenis sau volei, unde poti cistiga mai multe ghemuri/puncte ca adversarul, dar la final sa pierzi partida. (6-0, 5-7, 6-0, 4-6, 4-6. 2-3 seturi, 25-19 ghemuri!!!)
  Parca in 2016 Hilary a cistigat votul popular, dar la Casa Alba e altul.
  De ce?
  In SUA alegerile sunt indirecte. Se voteaza nu presedintele, ci electorii unui partid sau ai altuia. Fiecare stat da un numar de electori egal cu numarul congresmenilor si senatorilor.
  Iar alegerile se desfasoara in fiecare stat. Mai mult chiar, acolo principiul este cistigatorul ia totul (e si un cintec, The winner take in all.)
  Alegerile se cistiga deci stat dupa stat si acolo cu 2 exceptii parca, 2 state ce dau numar mic de electori, cistigatorul ia totul. (In cele 2 state de exceptie electorii se impart intre competitori in functie de numarul de voturi cistigate.) Daca un stat are 30 de electori cistigi cu 51% contra 49% sau 80% contra 20%, tot 30 de electori vei avea. Daca ai 80 % se aduna mai multe voturi populare la sfirsit pentru comentatorii de cafenea si altii de necafenea, care in 2016 au umplut ziarele americane cum ca madam Clinton trebuia sa fie la Casa Alba ca a avut nu stiu cite milioane de voturi in plus.
  Asa ca un sondaj national are valoare practica zero. In plus ce, sondajele nu pot fi masluite? Daca in Romania se poate, sigur ca se poate si aiurea, ca doar n-a inventat Romania apa calda si mersul pe bicicleta. Sondeaza cu 25% mai multi democrati decit republicani, dar democratii au numai 13% in fata. Mai sa fie! 2047 de democrati =46% din total sondati. Iar ca sa se ajunga la procentele spuse din cei fara partid doar 1 mai voteaza cu Trump si cam 100 cu Biden. Nitel cusuta cu parima, dar vom vedea in noiembrie.
  Cea mai strinsa competitie a fost in 2000 (din ce imi amintesc) cind s-au judecat pentru statul Florida si s-au renumarat de nu stiu cite ori voturile. Atunci cine cistiga Florida mergea la Casa Alba.
  Si diferenta a fost nesemnificativa daca privesti la scara SUA. Dar asta a fost.
  Nici o agentie de stiri nu este in afara dubiilor. De ce oare? Alta dezbatere.

Leave a reply