sâmbătă, februarie 4

Betonul care luminează ar putea fi soluția verde a viitorului

0
305

Betonul care luminează pare să fie soluția verde a viitorului. Este o idee pusă în practică de studenții Universității americane din Cairo. Cărămizile se încarcă peste zi de la soare, iar noaptea pot înlocui cu succes lămpile de pe fațade.

Betonul are practic aceleași proprietăți plus una: noaptea luminează. Studenții au găsit combinația ideală de substanțe pe care o adaugă la amestecul de ciment și nisip. Cărămizile lor sunt la fel de rezistente ca blocurile de beton, doar că pe timpul nopții luminează.

Student: „Betonul care luminează, este beton obişnuit, tratat cu substanţe care îl fac să lumineze, fie după ce a stat la soare, fie expus la orice altă sursă de lumină. Când acea sursă dispare, betonul luminează.”

O idee utilă, mai ales pentru șosele și autostrăzi unde iluminarea este costisitoare. Blocurile de beton ar putea diminua consumul de energie electrică pe timp de noapte, ceea ce face ca invenția să fie prietenoasă cu mediul, informează stiri.tvr.ro.

Profesor universitar Mohamed Naguib: „Este genul de cercetare care are o aplicabilitate globală. Imaginea cotidiană a schimbărilor climatice este înfricoşătoare, aşa că este o părticică din eforturile depuse în acest sens şi este un pas spre apariţia materialelor de construcţii eco.”

Asemenea proiecte sunt deosebit de oportune, mai ales că Egiptul se pregătește să găzduiască anul acesta summitul privind schimbările climatice. Guvernul de la Cairo are o strategie națională privind climatul care pune accentul pe energia regenerabilă și reducerea consumului de curent electric.

Leave a reply