BCE a demonstrat din nou că aceste timpuri nu sunt pentru jumătăţi de măsură. Banca prezidată de Christine Lagarde a scos „artileria grea” în lupta Europei cu efectele crizei coronavirus, notează El Pais. Și a făcut-o depășind așteptările piețelor.
Instituția financiară europeană a decis să extindă cu încă 600 de miliarde de euro programul de achiziție a bonurilor pentru datorii și să îl extindă cel puțin până în iunie 2021.
Lagarde a susținut că BCE este „pe deplin angajată” să „facă tot ceea ce este necesar în mandatul său” pentru a ieși din situația de criză.
Zona euro se află în cel mai rău trimestru al oricărei serii istorice de la nașterea proiectului european. Economiile țărilor cu monedă unică vor fi scăzut cu un 13% între aprilie și iunie. Pentru moment, ce-a fost mai rău pare să fi trecut. Deocamdata. Dar capitalele europene nu știu dacă va exista un al doilea focar sau dacă va apărea vaccinul într-un timp rezonabil. În cel mai rău caz, economia ar putea scădea cu 12,6%.
BCE nu dorește niciun pas greșit în cursul revenirii la normalitate. În așteptarea unui mare plan comunitar de redresare, țările continuă să intre în datorii pentru a face față costurilor crizei de sănătate, facturii prestațiilor de șomaj sau ajutoarelor companiilor lor private. Bruxelles anticipează, în acest moment, că datoria va zbura de la 84,1% la 102,7% din PIB, în zona euro, pe ansamblu.
Luând „faţa” instituțiilor europene, banca din Frankfurt a lansat în martie trecut Programul Pandemic de Achiziții de Urgență (PEPP, pentru acronimul său în engleză), încărcat cu „muniție” de 750 de miliarde de euro. În perioada de hibernare economică provocată de carantină, au fost utilizate deja 234, 6 miliarde de euro – 31% din total.
Viteza cu care s-au consumat aceste „cartușe” financiare a făcut piețele să se teamă că programul nu poate dura dincolo de toamnă, chiar dacă BCE a semnalat că va extinde planul, dacă este necesar. Joi, s-a ţinut de cuvânt prin reîncărcarea „bazook”-ei cu 600 de miliarde de euro în plus.
În total, programul de cumpărare a datoriei are acum o putere de foc de 1,35 trilioane de euro, care va fi folosită până la „cel puțin” iunie 2021 sau, în orice caz, până când Consiliul guvernatorilor BCE va decide că s-a terminat pandemia. Ulterior și până cel puțin până la sfârșitul anului 2022, scadențele datoriilor vor continua să fie reinvestite.
În apariția după Consiliul guvernator BCE, Lagarde a justificat măsurile adoptate în necesitatea de a „sprijini economia în timpul revenirii treptate” la normalitate și de a proteja „stabilitatea prețurilor pe termen mediu și lung”.
Măsurile BCE au crescut prețul euro față de dolar și bursele europene au urcat sensibil. Italia și Spania, cele două țări cele mai afectate de pandemie, au fost până în prezent două dintre cele mai mari beneficiare de PEPP. Și totul indică faptul că vor fi şi în continuare.