sâmbătă, decembrie 7

Bate vântul schimbării în tabăra republicană și la Casa Albă?

0
970

Pe aproape toată perioada mandatului lui Donald Trump politicienii republicani au susținut fară echivoc acțiunile acestuia. De la declarații jignitoare și controversate, făcute pe rețelele de socializare, până la abandonarea oricărei urme de decență,  președintele a atacat atât intituții publice cât și guvernamentale, de la cele de media, la FBI, poșta federală, agențiile de informații, instituții de știință și cercetare, judecători de la curțile de justiție sau chiar procurorul general al SUA.

În ultima perioadă, însă, tot mai mulți politicienii republicani încep să dea semnale că există șanse, destul de bune, să piardă nu doar Casa Albă ci și majoritatea din Senat. Cea din Camera Reprezentanților au pierdut-o deja la alegerile trecute.

Un astfel de semnal este dat de politicieni cu nume grele în partidul Republican. Unul din ele este senatorul Ted Cruz (R-Texas) fost candidat la funcția de președinte al SUA în alegerile preliminare din 2016.  Acesta avertiza de curând că republicanii s-ar putea confrunta cu o „baie de sânge” în următoarele alegeri, dacă alegătorii americani vor rămân nemulțumiți de starea economiei și de noua pandemie legată de coronavirus. În timpul unei apariții la CNBC, Cruz a spus că republicanii ar putea câștiga alegerile „dacă oamenii se vor întoarce la muncă, dacă vor fi optimiști, și dacă vor fi pozitivi cu privire la viitor”. Cu toate acestea, senatorul a avertizat că scenariul opus ar putea deveni realitate, lucru ce convine democraților. „Dar cred că, de asemenea, dacă în ziua alegerilor, oamenii sunt supărați și au renunțat la speranță și sunt deprimați, ceea ce vor Pelosi și Schumer, cred că ar putea fi alegeri teribile”, a avertizat el. „Cred că am putea pierde Casa Albă și ambele camere ale Congresului, că ar putea fi o baie de sânge de proporțiile Watergate”. Cruz a acuzat în mod fals pe lidera democrată Nancy Pelosi că nu a susținut un pachet financiar pentru stimulare a economiei, în ciuda faptului că președintele Donald Trump a fost cel care a anulat unilateral negocierile chiar în această săptămână.

O altă voce este senatorul Ben Sasse, republican din Nebraska, care l-a condamnat, in termeni duri, saptămâna aceasta pe președintele Trump, într-o discutie telefonică cu electoratul, acuzându-l pe președinte că a întârziat răspunsul la pandemia coronavirusului, a cochetat cu dictatorii și supremasiști albi, ofensând foarte mulți alegătorii. Într-un grav proces de acuzare a politicii externe a lui Trump și a ceea ce senatorul Sasse a numit valorile sale „deficitare”, politicianul a spus că președintele a maltratat femeile și a înstrăinat aliați importanți din întreaga lume, a administrat prost resursele financiare precum un marinar turmentat, familia lui profită de funcția prezidențială pentru a câștiga în afaceri, a ignorat drepturile omului și a tratat pandemia ca pe o oportunitte de a-și face publicitate. El a prezis că o înfângere a lui Trump în ziua alegerilor, de luna viitoare,  „pare probabilă” și a spus că republicanii se vor confrunta cu repercusiuni  pentru că l-au susținut atât de hotărât pe parcursul acestor patru ani tumultuoși.

Dezbaterea nu va fi,‘Ben Sasse, de ce ai fost atât de rău cu Donald Trump? ’, ci „Va fi,„ ce naiba a fost în capul nostru, încercând să vindem un individ narcisist obsedat de televiziune către poporul american?”. Senatorul Sasse a sugerat, de asemenea, consecințe mai drastice: o Curte Supremă „în stil Venezuela” cu zeci de judecători instalați de democrații aflați în ascendență; o China întărită care guvernează Pacificul din cauza politicilor „slabe” ale președintelui Trump; și aliații americani care se îndoiesc dacă pot „avea încredere în puterea și voința SUA”.

În plus „Presedintele sărută fundurile dictatorilor”, a spus Sass făcând referință la lagărele de concentrare din Xinjiang, și acuzând pe președinte că nu a ridicat un deget în favoarea apărării Hong Kong-ului.

El a continuat: „Statele Unite îi vând în mod regulat pe aliații noștri sub conducerea sa, felul în care tratează femeile, cheltuiește ca un marinar beat”. Domnul Trump, a adăugat el, „își bate joc de evanghelici în spatele ușilor închise. Familia sa a tratat președinția ca pe o oportunitate de afaceri. A cochetat cu supremasiștii albi „. Sasse, care este în cursa pentru un nou mandat de senator, nu a făcut niciodată un secret al dezgustului său față de domnul Trump. În timpul campaniei din 2016, el l-a comparat pe candidatul Trump cu David Duke, liderul radicaliștilor neo-nziști americani, și a afirmat public că nu îl votează. În plus, el a numit „stupid” războiul comercial semnat de Trump cu China.

Reacția președintelui Donald Trump nu s-a lăsat mult așteptată, acesta atacând sâmbătă, pe contul său de twitter, pe senatorul Sasse.

Un alt atac la președintele Trump a venit din partea lui Mitt Romney, senator de Utah, fost candidat la functia de președinte al SUA. Într-o declarație făcută de curând, senatorul Romney l-a atacat pe președinte pentru că nu a dorit să condamne mișcarea conspirativă pro-Trump QAnon, pe care F.B.I. a etichetat-o ca o amenințare de terorism intern, spunând că președintele își negociază principiile cu speranța unei victoriilor electorale personale. Aceasta a fost a doua declarație publică dură, din această săptămâna, la adresa președintelui Trump, deși  republicanul Romney și-a combinat criticile cu cele aduse democraților, spunând că ambele părți împărtășesc vina.

Leave a reply